Ingredienser:
En oppskrift på surdeig må være noe av det aller viktigste for bakere, så her er en god oppskrift.
– 5 dl vann
– 250 gram hvetemel
– 200 gram fullskornmel av eget valg
– 50 gram rugmel
Tilberedning:
Denne vannbaserte surdeigen kan ikke bli enklere, men man skal ha litt tålmodighet. Selv om surdeigen tar litt tid før den er helt på toppen så kan du godt begynne å bruke av den allerede fra 3. dagen, men du skal da fylle opp igjen.
Når surdeigen når den 8. dagen, kan man begynne å bruke av den hver eneste dag hvis det passer en.
– Tidsforbruk: 5 minutter
– Baketid: 5 minutter
– Antall: 1 surdeig
Alt blandes så godt sammen og første dag lar man det stå i en beholder uten lokk i 2 time, for å oksydere surdeigen og sette den godt i gang. Deretter setter man på lokk og lar deigen arbeide.
Hver dag i de neste 8 dagene rører man i surdeigen 2 ganger i døgnet for å forhindre at all melet synker til bunns og råtner.
Under hele prosessen skal surdeigen bare stå på kjøkkenbenken ved romtemperatur.
Ettersom man bruker av surdeigen skal man fylle i tilsvarende slik at man får rotert surdeigen. Bruker man ikke av surdeigen i mer enn 3 dager skal man lure den og kassere noe av den og ha i nye ingredienser.
Skal man ikke bruke den på lenge kan man sette den i kjøleskap i opp til 14 dager, men når man skal bruke den igjen skal man ha den ut i romtemperatur og kaste 1/3 og fylle opp tilsvarende igjen. Deretter er den en god idé å avvente ett døgns tid eller i det miste til surdeigen har fått romtemperatur.
Så lenge man overholder noenlunde doseringsreglene for påfylling så er det ikke så viktig om man får fylt i mer eller mindre enn det man tar, men prøv å komme så nærme som mulig.
Prøv endelig med forskjellig fordeling av kornsortene, man kan få fantastiske resultater ved å lage surdeigen sin meget grov ved å bruke mer rugmel.
Om Surdeig
Surdeig er fantastisk å bruke hvis man vil ha litt mer interessante og aromatiske brød. Surdeig kan brukes til mange forskjellige slags brød slik som rugbrød, matbrød, loff og boller, selv om de beste resultatene får man med hele store brød. Det er mange som tror at en slik deig bare brukes til å bake rugbrød, men det er langt fra tilfellet. De beste brødene, om det er grove eller fine, får man ved bruk av surdeig.
Surdeig gir brødet en dybde og en smak til kornet som virkelig skiller seg fra brød bakt uten surdeig. Surdeigen gir brødet syrlighet, den gjør brødet lett, og i motsetning til brød bakt uten surdeig, holder brødet seg ofte frisk i mye lengre tid.
Har man først bakt et surdeigbrød så er man nødt til å prøve igjen.
Men for å få lov til å nyte sitt eget hjemmebakte surdeigsbrød så må man også ofre litt tid og man må ha satt i system hvordan man behandler surdeigen sin fordi den ikke kommer av seg selv og den passer heller ikke på seg selv.
Samtidig er det også utrolig mange varianter av surdeig, alt ettersom man vil bruke surdeigen sin til rugbrød, grovbrød eller hvetebrød. Men et godt sted å starte er med en helt grunnleggende vannbasert hvete-surdeig.
Når man baker med surdeig trenger man ideelt sett ikke noe gjær, men bittelitt gjær gir nesten alltid et bedre brød. Finn din egen metode og finn ut hvor mye eller hvor lite gjær man syns det skal brukes i deigen
Typer av surdeig
Det er forskjellige slags surdeig, og det er et hav av oppskrifter.
Melkebaseret surdeig
Denne surdeigen brukes når man har det travelt og ikke har tid til å vente på at en surdeig skal bli klar til bruk. Ved å ha melk eller i surdeigen sin kickstarter man prosessen langt raskere enn med den vannbaserte surdeigen. Men det har sin pris. Den melkebaserete surdeigen har lettere for å komme ut av kontroll og før man vet ordet av det har den fått mugg og så må den kastes.
Vannbasert surdeig
Denne surdeigen er den mest vanlige og den finnes i et hav av varianter, dels er det varianter hvor man bygger opp surdeigen over lengre tid, med tilførsel av nye ingredienser hver dag og dels er det de enkle, hvor man bare starter dag 1, og så rører i surdeigen sin daglig inntil den er klar. Den vannbaserte surdeigen er lettere å kontrollere, det kommer ikke så lett mugg på den når man passer den etter anvisningene.
Det gjelder for begge disse typene av surdeig at man kan lage dem i forskjellige varianter alt etter det man vil bruke dem til. Altså en rugsurdeig til rugbrød, en grov surdeig til grovbrød og en hvetesurdeig til lettere brød.