Et Eplebrød er et surdeigsbrød, hvor surdeig lages med ale og eplemost, noe som gir et sprøtt og saftig brød.
Man bruker en god eplemost og øl og blander det med surdeigen og litt mel, så skal det stå 1-2 dager og gjøre seg klart.
Men får et svært velsmakende surdeigsbrød (en annen oppskrift på surdeigsbrød her), hvor man kan ane syren fra eplemosten og den gode smaken fra en ale. Det er jo et brød som tar litt tid å lage, men det er verdt tiden. Det tar ikke lang tid å lage selve deigen, men brødet har litt prosesstid.
Baketid: 30 minutter
Antall: 1 eplebrød
Ingredienser:
Eple Surdeig
– 1/2 dl surdeig (Klikk her for å se en god oppskrift på surdeig)
– 3 dl ale
– 2 dl god eplejuice
– 300 gram hvetemel
– 100 gram fullkornshvetemel
Eplebrød
– 2 dl eplesurdeig
– 5 dl vann
– 1 ss flaksalt
– 5 gram gjær
– 150 gram fullkorns hvetemel
– 450 gram hvetemel
Veiledning:
Start med å lage eplesurdeigen:
Bland alle ingrediensene godt sammen og la deretter surdeigen utvikle seg i 1-2 dager, men sørg for å røre i den, minst en gang om dagen.
Deretter lages selve eplebrødet:
Bland eplesurdeig med vann, salt og gjær og tilsett deretter mel.
Bland det hele godt sammen og kna deigen 10 minutter. Det er absolutt beste å kna denne deigen i en eltemaskin siden det er en våt deig.
La deigen heve over natten på kjøl, gjerne opp til 24 timer.
Forvarm ovnen til 250 grader, gjerne med bakestein, og bak ut deig på den varme bakesteinen/bakeplate med bakepapir på og bak brødet i ca. 30 minutter, se til det og ta det når det er ferdig.
Så blir det servert et meget lekkert, sprøtt og saftig eplebrød, spis det med iskaldt smør, mer trenges ikke.