Hver eneste gang man er på butikken ser man flere soyaprodukter i hyllene. Etterspørselen etter soya øker hele tiden. Men er soya en super matvare eller en helserisiko?

La oss starte denne artikkelen med begynnelsen.

Soyaens historie

soya-helsefareSoya ble første gang brukt som en matvare under det sene Chou dynasti (1134-246 f.kr.), men først etter at kineserne hadde lært å fermentere soyabønner til å kunne lage matvarer slik som Tempeh, Natto og Tamari.

Mange mennesker tror feilaktig at asiater inntar store mengder soya. Sannheten er at det gjennomsnittlige inntaket av soya i Japan og Kina er 10 gram (ca. 2 teskjeer) om dagen. Asiater inntar bare soya i små mengder som et tilbehør eller krydder i maten, ikke som en erstatning for animalske matvarer.

At det blir mer og mer av det i butikkhyllene våre skyldes det faktumet at det er enkelt å produsere.

Så kanskje bør vi spørre oss selv om den økte tilgjengeligheten og inntaket av soya er en «Win Win» situasjon for både fabrikantene og forbrukerne?

La oss sette soya i søkelyset og la finne ut om soya virkelig er et vidunderprodukt eller om vi risikerer helsen vår med et økt inntak?

Er soya sunt for deg og familien din?

Når man ser på soya, så finnes det mer, enn det øyet ser. Faktisk så har de såkalte ekspertene og soyafabrikantene bare fortalt oss halve sannheten. Så her er hele sannheten om soya, delt opp i det gode, det onde og det stygge.

Ikke sunt: Oppskrifter med soya

1. Soya, det gode. Bare fermentert soya er ok, i små mengder.

Soyabønner har giftstoffer i seg som er skadelig for oss. Når du fermenterer soya så blir man kvitt disse giftstoffene, noe som gjør soya ok til inntak, men bare i små mengder. Her er hvorfor du bare bør bruke det innimellom og i små mengder:

Det vi er må huske på når vi spiser noe er:» Det krever liv, å gi liv».

Hvis du spiser en matvare som inneholder svært lite næring, eller spiser «døde matvarer» som ikke inneholder noe liv i seg, men bare er de rene kaloribombene, så gir du ikke kroppen din de sunne byggesteinene den har bruk for.

Du kan se det som å bygge en mur uten å bruke sement som skal holde det hele sammen. Muren vil selvfølgelig ikke se særlig bra ut, og vil raskt falle sammen. Høres det ikke kjent ut i forhold til hvordan mange av oss ser ut og hvor ofte vi blir syke?

Moralen i historien er at små mengder av fermentert soya er ok (slik som japanerne gjør det), men økologisk kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, frukt, nøtter, frø osv. skylt ned med rent vann er langt bedre for helsen vår.

2. Soya, det dårlige – ikke-fermentert soya inneholder giftstoffer som kan gjøre deg syk

Dette er den delen som de såkalte helseekspertene og soyafabrikanter har glemt å fortelle oss omkring soya. Vi har valgt bare å liste opp de verste konsekvensene av å spise ikke-fermentert soya, men det er mange fallgruver og farer å være oppmerksom på:

 • Høye nivåer av fytinsyre i soya reduserer opptaket av kalsium, magnesium, kobber, jern og sink. Fytinsyren i soya blir ikke nøytralisert av normal tilberedelse slik som å bløtlegge, spire bønnene eller en langsom tilberedning.
 • En kost med et høyt innhold av fytinsyre har forårsaket problemer med barns vekst.
 • Trypsin i soya griper inn i fordøyelsen av protein og kan forårsake forstyrrelser i bukspyttkjertelen. I dyreforsøk ga soya som inneholder trypsin en forkrøplet vekst hos dyrene.
 • Soyas innhold av phytoøstrogen forstyrrer endokrinfunksjonen og har potensialet til å forårsake infertilitet og fremme brystkreft blant voksne kvinner.
 • Soyas innhold av phytoøstrogen er dessuten en potent antiskjoldbruskkjertel stoff som kan være årsak til en underaktiv skjoldbruskkjertel (hypothyroidism) og det kan forårsake kreft i skjoldbruskkjertelen.
 • I spedbarn er inntaket av morsmelkserstatning laget av soya blitt knyttet med autoimmune sykdommer i skjoldbruskkjertelen.
 • Vitamin B12 i soya blir ikke absorbert og øker tvert imot kroppens behov etter B12.
 • Soyamatvarer øker kroppens behov for vitamin D.
 • Proteiner blir denaturert under det forarbeidet som foregår ved de høye temperaturene som brukes når man produserer soyaproteinisolat og tekstureret vegetabilsk protein.
 • Forarbeidet av soyaprotein resulterer i dannelsen av giftig lysinoalanin og sterkt kreftfremkallende nitrosaminer.
 • Glutaminsyre eller MSG, en potent nervegift, blir skapt under forarbeidet av soya og ekstra mengderMSG tilsettes mange matvarer laget av soya for å maskere soyas ubehagelige smak.
 • Soyamatvarer inneholder dessuten høye nivå av aluminium som er giftig for nervesystemet og nyrene.

Når man ser på ovenstående liste så er det rimelig å si at man ikke bør spise selv eller servere soya til noen du liker!

3. Soya, det stygge – Morsmelkserstatning laget av soya = P-piller til babyer

Babyer matet med soyabaserete morsmelkserstatninger har 13.000 til 22.000 ganger flere østrogenforbindelser i blodet deres enn babyer som er blitt matet med melkbaserete morsmelkserstatninger. Faktisk er det slik at spedbarn som utelukkende blir matet med soyabaserete morsmelkserstatninger blir tilført østrogen som tilsvarer minst fem p-piller om dagen.

Nesten 15 prosent av hvite jenter og 50 prosent av afroamerikanske jenter viser tegn på pubertet, slik som brystutvikling eller kjønnshår før de fyller åtte. Noen jenter viser tegn på seksuell utvikling før de blir tre. Hvor sunt tror du det er å gi små guttebarn eller voksne en stor mengde kraftig kvinnelig kjønnshormon. I Japan serverer husmødre ofte tofu til mennene sine når de ønsker å redusere viriliteten deres.

Tankevekkende ja, men ikke en matvare som du har lyst til å spise selv eller gi til noen som helst annen som du er glad i.

Det meste soyaen som blir solgt i verden er GMO soya, genmodifisert soya.

soya-bonner-jorde-helseI dag er vi uheldigvis nødt til å tenke oss om, før vi kjøper noe. Soya er IKKE den vidundermatvaren som markedsføringskampanjene utroper den til. Grunnen til at mer av det kommer på markedet har ingenting å gjøre med helse, men tvert imot profitt. Det er billig å produsere og lett å tjene penger på. Dette er også grunnen til at det meste soyaen som blir solgt i verden er en GMO variant.

GMO leker med ilden, ingen kjenner til konsekvensene av et langvarig GMO inntak.

Kroppen liker ikke GMO matvarer. Prøv å spis en GMO matvare og se hva som kommer ut av den andre enden de neste 48 timene. Der vil du se den ufordøyde GMO matvaren gi deg et diskret hint om vennligst å spise noe som inneholder liv, bygger opp helse og ikke vil gjøre deg syk.

Soya, det blir verre …

Her er det noen andre fakta omkring soya, som ekspertene har glemt å fortelle oss:

Slik som alle belgfrukter så er soyabønner mangelfull på de sulfurinneholdende aminosyrene metionin og cystin. Dessuten denaturerer det moderne forarbeidet det ømfintlige lysinet. Dette betyr at soya er en meget dårlig proteinkilde.

Soyamatvarer kan forårsake mangel på kalsium og vitamin D, begge nødvendige for sunne knokler. Kalsium fra fond laget på knokler eller vitamin D fra fete fisker og andre matvarer fra havet, svinefett og kjøtt fra indre organer forebygger beinskjørhet i asiatiske land – Ikke soya.

En britisk regjeringsrapport konkluderer at det er små bevis for at soya beskytter mot brystkreft eller noen andre former for kreft. Faktisk kan soya kanskje resultere i en økte sjanse for kreft.

Atskillige dyrestudier viser at soya er årsak til infertilitet blant dyrene. Inntaket av soya øker hårveksten blant middelaldrende menn, noe som indikere et redusert nivå av testosteron og som nevnt tidligere så serverer japanske husmødre tofu til mennene deres når de vil redusere viriliteten hans.

Konklusjon

Tempeh

Tempeh

Bunnlinjen er: Ja, i svært små mengder er fermentert soya ok, men det er så langt man kan gå.

Typer av soya som er sikre inkludere: Tempeh, natto og miso, men spis dem bare i små mengder.

Økningen i soyas popularitet skyldes det faktumet at det er billig og enkelt å produsere samt smarte markedsføringskampanjer. populariteten skyldes ikke det faktumet at det en sunn matvare. Selv den amerikanske hjerteforeningen advarer nå mot soya.

Så hvis du vil unngå mineralmangel, ødeleggelse av det hormonelle systemet osv. Så unngå ikke-fermenterte soyaprodukter.

Og ikke gi babyer morsmelkserstatninger basert på soya, det er en av de verste tingene du kan gjøre for helsen deres.

Les ingredienslisten før du kjøper mat og hvis soya er oppført som en av ingrediensene så bør du vurdere om du skal kjøpe det.