Ingredienser:

Chile con carne passer i alle slags selskaper

Chile con carne passer i alle slags selskaper

1½ kg grovhakket storfekjøtt
1 kg magert storfekjøtt skåret i ruter på ca. 1½ -2 cm.
4-5 ss svinefett el. nøytral olje
3 store løk, hakket
8 fedd hvitløk, hakket
4 ss chilipulver eller etter smak
1 stor ss hakket vanl. rød chili
2-3 chili bløtet i vann (kan bruke mild aromatisk chili evt. i pulverform)
2-3 ss oregano
2-3 ss spisskummen
2 ss brunt sukker
1 liter kjøttbuljong (evt. mer)
2 bokser flådde tomater
Ca. 100 gr. tomatpuré
500 gr. pintobønner eller hvite bønner
Salt og nykvernet paprika
Kajennepepper

Tilberedning:

Chili Con carne er en skjønn rett, som med denne oppskriften krever en smule forberedelsestid. Til gjengjeld egner kjøttgryta seg til å bli laget i svært store porsjoner, da den godt kan fryses ned.

Den originale chilien Con carne fra Texas inneholder ikke bønner. Vi synes imidlertid at bønnene smaker godt, har en god konsistens og er med på å jevne retten, så vi bruker bønner i vår. De bløtlegges i rikelig med vann i 12 timer og kokes i lettsaltet vann til de er møre (ca 1½ time)

Selvfølgelig kan man bruke alminnelig kvernet kjøttdeig i chilien, men det er mye å vinne både smaks- og strukturmessig ved å kjøpe et helt stykke kjøtt og hakke og skjære det ut selv, eller be slakteren om å gjøre det.

I den store svarte jerngryta smeltes fettet (eller varmes opp oljen) og her brunes kjøttet, først det utskårne og deretter det hakkede. Når du legger kjøttet ned i det varme fettet så la være å røre rundt i det med det samme, men gi det lov til å brune seg før du snur det. I motsatt fall risikerer man å senke temperaturen i gryta, og trekke saften ut av kjøttet, som da ender med å koke i stedet for å steke, og vi vil gjerne ha stekeflate da det gir velsmak til retten. Ikke overless gryta, men brun heller kjøttet i flere omganger.

Sett det brunede kjøttet til side og ha i løk og hvitløk i gryta. Tilsett evt. litt mer fett. La løken steke til de begynner å ta farge og ha så kjøttet tilbake i gryta.

Tilsett deretter de flådde tomatene, tomatpuré og kjøttbuljong til det står et par cm. over kjøttet. Så har du i chilipulver, hakket rød chili, chilli, oregano, spisskummen og brunt sukker i gryta og rører godt rundt og så skrur ned varmen. Så skal chilien koke ganske svakt i minst 3 timer under lokk. Dette er viktig. Man kan ikke koke en skikkelig chili på½ time. Det er mulig man må tilsette litt ekstra buljong underveis, for den må ikke kokes tørr. Rør i den underveis.

Deretter tilsettes de kokte bønnene og evt. mer væske, retten putrer enda ½ times tid og smakes til med salt og paprika. Styrken kan også justeres med ekstra kajennepepper eller flere friske chili. Det er mulig det ikke er autentisk, men vi setter alltid en skål med krem fraiche på bordet slik at man kan ha i en kjølende klatt i porsjonen sin.
Dette er en skikkelig stor porsjon, men chili con carne egner seg glimrende til å fryse ned.

Porsjoner:
Mye!