Chiligryte

Ingredienser
1 boks minimais 1 boks bønnespirer 1 boks bambusskudd 1 paprika 2-3 hele chili 1 boks tomatpurè krydder (paprika, chili, cayennepepper, karri og pepper) ris
Tilberedning
Risen kokes på vanlig måte. Kutt minimaisen i to og paprikaen i remser/skiver (ikke bittesmå biter). Hell dette oppi en jerngryte, evt. stor stekepanne sammen med bambusskudd og bønnespirer. La dette frese noen minutter. Krydre etter ønske. Lag en jevning ved å røre 1-2 teskjeer tomatpurè i et glass med vann og hell dette over. Kutt chilien i to (ta ut frøene!) og legg dette oppi sausen. La dette putre noen minutter, ta ut chilien (den skal kun være oppi for å lage smak i sausen) og servèr sammen med risen. Hvis man ønsker flere grønnsaker oppi, kan man legge til f.eks ananas og løk.

Om Chiligryte

Chiligryte er et populært måltid verden over, kjent for sin rike smak og fyldige tekstur. I mange kulturer har den blitt et tradisjonelt rett som tilberedes og deles ved spesielle anledninger. Chiligryte kan lages av mange forskjellige ingredienser, men fellesnevneren er bruken av ulike typer chili, enten frisk, tørket, malt eller som en saus.

Det som skiller chiligryte fra mange andre typer gryteretter er dens rike og pikante smak, hvor hovedkomponenten er nettopp chili. I tillegg til chili, inneholder en chiligryte vanligvis kjøtt som biff eller svinekjøtt, og flere forskjellige grønnsaker. Noen versjoner av chiligryte kan også tilberedes ved å bruke fisk eller skalldyr som hovedbestanddel i stedet for kjøtt, noe som tilfører en helt annen dimensjon av smak.

På tross av dens mange varianter, kan laging av en grunnleggende chiligryte være ganske enkel. En klassisk chiligryte starter med en base av løk og hvitløk, som sauteres til de er myke. Til dette legges valgt type kjøtt, som brunes. Alt dette kokes så sammen med en blanding av vann, buljong, tomatpuré og selvfølgelig – chili. Gryten skal så småkoke i flere timer, slik at alle smakene får tid til å utvikle seg ordentlig.

Akkurat når du legger til chili i chiliegryten din kan variere, avhengig av hvor sterk du vil ha retten. Noen foretrekker å legge den til tidlig i kokeprosessen, slik at chilien får tid til å blande seg med de andre ingrediensene og gi en mer subtil, gjennomgående varme til retten. Andre velger å legge den til mot slutten, slik at styrken på chilien blir mer fremtredende.

En annen ting som gjør chiligryte unik er dens utstrakte bruk som en «restematrett». Det er en flott måte å bruke restene av gårsdagens middag på, enten det er kalkun, svin, biff eller en hvilken som helst type kjøtt. Det samme gjelder grønnsaksrester, som brokkoli, mais, bønner eller erter.

Denne flerbruksegenskapen, sammen med den deilige smaken, gjør chiligryte til en favoritt blant dem som søker etter en enkel, næringsrik måltidsløsning. Det er ingen hemmelighet at denne retten har blitt en storfavoritt blant folk over hele verden, uavhengig av alder eller bakgrunn.

Legg igjen en kommentar