Clam Chowder

Ingredienser
1 boks blåskjell i vann, ca 425 g 2 skiver salt sideflesk 1 løk 3 dl melk 1 dl vann 4 poteter 1 ts timian 1 dl fløte salt pepper 2 ss hakket persille 1 ss smør
Tilberedning
La blåskjellene renne av. Spar kraften og skjær blåskjellene i små terninger. Skjær flesket i små terninger og hakk løken. Ha flesket i en gryte og la det frese til det begynner å få farge. Tilsett løken og la den frese med noen minutter uten å bli brun. Tilsett blåskjellkraft, vann og melk. La det koke opp. Skrell potetene og skjær dem i små terninger som du legger i gryten. Tilsett timian. La suppen småkoke under lokk i ca 15 minutter til potetene begynner å bli moset. Tilsett fløten og blåskjellene og varm hurtig opp suppen. Smak til med salt og pepper. Rør inn en klatt smør og persille rett før suppen skal serveres.

Mer om Clam Chowder

Clam chowder er en populær suppe som stammer fra New England i USA, men har i de siste årene vunnet terreng også i Norge. Suppen er laget med en base av et tykt, kremet kjøttkraft, vanligvis laget av matfløte, sautert løk og sellerirot. Hovedingrediensene er forskjellige typer skjellfisk som østers, kamskjell og blåskjell. Poteter, bacon og løk er også ofte brukt, sammen med en rekke urter og krydder som timian, laurbærblad, persille og hvitløk.

En særlig karakteristisk egenskap ved clam chowder er dens tykkelse, som stammer fra bruk av potetmos, mel eller kornstivelse til å tykne suppen. Dette gir suppen en behagelig konsistens som mange sammenligner med en stuvning. I USA er clam chowder spesielt populært i de nordlige statene langs Atlanterhavskysten, hvor tradisjonen for skjellfisk er sterk. Den serveres ofte med et stykke surdeigsbrød, og som i en salat.

Et mindre kjent faktum om clam chowder er at det finnes flere varianter av retten avhengig av regionen. De mest kjente variantene er fra Nordøst-USA, spesielt New England og Manhattan stiler. New England-stilen er den mest tradisjonelle og har en kremet, hvit base. På den annen side har Manhattan-stilen en tomatbasert rød base, og er mer en suppe enn en stuvning. Begge variantene har sine tilhengere, og debatten om hvilken som er den beste fortsetter å rase.

Utover de tradisjonelle variantene, har mange kokker og matentusiaster eksperimentert med clam chowder for å skape nye og unike versjoner. Noen har for eksempel tilført litt røyket paprika for å gi suppen et lite spark, mens andre har byttet ut fløten med kokosmelk for en lettere version. Det er også vanlig å se clam chowder servert i et brød, som skaper en spiselig bolle som er like deilig som suppen den inneholder.

I Norge har clam chowder blitt stadig mer populært som komfortmat, spesielt på kalde vinterdager. Mange restauranter serverer nå denne retten, og den har også blitt stadig mer populær å lage hjemme. Dette er i stor grad på grunn av Norges tilgang på fersk sjømat, og vår lange tradisjon med sjømatbaserte retter. Enten du liker den tradisjonelle New England-versjonen eller foretrekker Manhattan-versjonen, er clam chowder en rett som kombinerer det beste fra havet med rike, kremete smaker for en virkelig herlig spiseopplevelse.

Legg igjen en kommentar