Ingredienser
2 tomater 4 cm agurk ½ hode issalat 2 kyllingbryst 8 skiver bacon 3 ss majones 2 ss fløte 2 egg 12 loffskiver 16 små trespyd
Tilberedning
Skjær tomater og agurk i skiver. Vask salatbladene og la det renne godt av. Bland majones og fløte og rør det godt sammen. Stek kyllingbrystene og bacon og hold dem varme. Pisk sammen egg og stek som en tynn omelett og hold den varm. Rist loffskivene og lag sandwich med loff nederst, majones, salat, bacon, tomat, loffskive, majones, kyllingbryst i skiver, omelett, agurk og en loffskive på toppen. Tre trespyd gjennom sandwichene og del dem i 4 biter mellom trespydene.

Mer om Club sandwich

En Club sandwich er et populært valg for mange når de besøker kafeer, restauranter, eller til og med når de selv forbereder en rask lunsj hjemme. Men visste du at opprinnelsen til denne smakfulle delikatessen går langt tilbake i tid? Ifølge noen historikere ble den først tilbudt i amerikanske kasinoer på slutten av det 19. århundre, og det var her den fikk sitt navn fra den engelske termen ‘clubhouse’, som oversettes til klubbhus på norsk.

Det typiske særtrekket til en Club sandwich er dens lagdelte struktur. Mellom tre lag med brød, finner du fyllet som ofte består av kylling eller kalkun, bacon, salat, tomat og majones. Enkelte varianter kan også inneholde andre ingredienser som ost, sylteagurk, og sennep, slik at hver bit er full av ulike teksturer og smaker. Men uansett hvilke tillegg du velger, må en ekte Club sandwich alltid klippes i to eller fire deler og serveres med tannpirkere for å holde lagene sammen.

En annen interessant ting med Club sandwich er dens innflytelse på andre matretter. Du har kanskje hørt om ‘Club Pizza’ eller ‘Club Burger’; disse rettene har fått inspirasjon fra den berømte sandwichen. De prøver å etterligne dens karakteristiske lag med bruk av forskjellige ingredienser som ost, kylling, bacon, grønnsaker og sauser. I tillegg er det mange alternativer for vegetariske og veganske Club sandwiches i dag, som erstatter kylling og bacon med tofu, soyaprotein, og annet plantebasert fyll.

Club sandwich er ikke bare et bevis på kulinarisk kreativitet, men også en indikator på matkultur. Fra å være en eksklusiv matrett i amerikanske klubber, har det nå blitt en integrert del av global matkultur. Du kan finne Club sandwich i nesten alle deler av verden, og hver region kan ha sin unike vri på denne klassiske retten.

Til slutt er det interessant å merke seg at Club sandwich har en spesiell stående på hotellmenyer over hele verden. Det er ofte sett som en indikator på standarden på hotellets kulinariske tilbud. Ifølge International Hotel & Restaurant Association, er det til og med en ‘Club Sandwich Index’ som sammenligner prisene på denne retten i ulike hoteller verden over, noe som gir en indikasjon på den generelle levende kostnaden i ulike regioner.

Så, neste gang du nyter en Club sandwich, husk at du ikke bare spiser en matrett, men du deltar også i en kulinarisk tradisjon som har vært rundt i mer enn et århundre. Med sin allsidige appell og evne til å tilpasse seg lokale smaker, vil Club sandwich sikkert fortsette å være en favoritt for mange i tiden fremover.