Ingredienser:

1,5 kg kålrabi

500 g gulrot

300 g smør

1 dl fløte

1 dl pinnekjøttkraft

2 skiver sitron

2 kvaster fersk rosmarin

1-2 ts grovknust ristet svart pepper

Tilberedning:

Kålrabistappen: Skrell kålrabien. Skjær av ca. 1 cm rundt hele rota. Skrell gulroten. Dele dette opp i store biter på 3– 5 cm, som legges i en kjele med kaldt vann, med sitronskivene (uten steiner) og rosmarinen på toppen. La stå over natta et kaldt sted. Hell av vannet dagen etter og fyll på med nytt. Sitronen og rosmarinen er stadig med. Kok alt under lokk i 30– 40 minutter. Kålen og gulroten skal være helt møre og lette å mose. Plukk ut og kast sitronen og rosmarinen.

Hell av vannet og la grønnsakene dampe fra seg i to minutter. Ha på smørterninger, pinnekjøttkraft og fløte. Miks dette sammen med en stavmikser til en tykk, grov stappe. Smak til med masse grov, ristet pepper og salt.

Ristet svart pepper: Denne seansen tar ca. 25 sekunder. Start med å skru på kjøkkenvifta på full fres. Varm opp en stekepanne godt. Ikke bruk olje, pannen skal være helt tørr. Ha i 4 ss hel svart pepper. Beveg litt på panna slik at pepperen rører på seg hvert femte sekund. I løpet av få sekunder begynner den å poppe litt rundt i panna. Du kan se at kornene blåser seg opp lite grann. Nå kan du helle pepperen over på en tallerken og la den avkjøle seg. Jeg liker å knuse den grovt i en morter, men du kan også bruke undersiden av en kjele mot ei fjøl. Det viktige er at dette ikke blir en finmalt aske, men grove og gode pepperbiter.

Porsjoner:
6-8 personer