Har du sluttet å snuse? Når man snuser er man vant til å ha noe i munnen, og mange som slutter med snus eller røyk begynner derfor å småspise mat og snacks i stedet. 

Her er noen gode matretter som du kan kose deg med når du har sluttet å snuse. 

Sterk mat

Gir maten styrke…

Noen savner følelsen av at det svir eller prikker i munnen etter at man har sluttet å snuse, og da kan det hjelpe med en porsjon god og sterk mat. Velg matretter som for eksempel inneholder chili, cayennepepper og ingefær. 

Matretter fra land som Mexico, India og Thailand er kjent for å være sterke. Grunnen til at sterk mat er så vanlig i tropiske strøk, er at kjøtt raskere blir bedervet i det varme klimaet og chilipepper skal visstnok kamuflere alle tilløp til dårlig smak på maten. En annen årsak kan være at sterk mat hever kroppstemperaturen slik at man begynner å svette og dermed blir avkjølt. 

Har du sluttet å snuse, kan du derfor lindre abstinensplagene ved å spise asiatisk eller mexicansk mat med høy styrkegrad. 

Hvorfor brenner sterk mat?

Det er stoffet capsaicin som gir oss følelsen av at maten brenner på tunga og i halsen. Capsaicin gir en sterk smak og finnes blant annet i chili. Stoffet aktiverer ikke smaksløkene våre, men derimot smertesystemet. 

Capsaicin er ikke vannoppløselig, noe som forklarer hvorfor den brennende følelsen bare blir verre av å drikke vann. Vannet bidrar nemlig til å spre stoffet enda mer ut i munnen slik at smerten oppleves som verre. Spis heller yoghurt eller ris hvis du vil dempe den brennende følelsen.

Fet mat

Fet mat

Mange behandler snus- og røykeslutt som “dagen derpå”, og da er det én ting som gjelder: Mat med masse fett. Og masse salt. Og masse sukker. 

I en kortere periode er det ingenting i veien for å spise litt ekstra fet mat, men pass på at du ikke gjør dette til din vanlige kost. Fet- og saltrik mat kan føre til overvekt og fedmeproblemer, som kan være enda vanskeligere å bli kvitt enn snusavhengigheten. 

Mat med smeltet ost, dressing og bacon møter behovet for noe fett, og kan tilberedes i utallige varianter. Pannekaker med sjokoladefyll, vafler med rømme, glaserte donuts eller cheeseburger er andre fete retter som kan stille lysten. 

Lindrende mat

Hvis du akkurat har kuttet snusen, føler du deg kanskje litt irritabel, nedfor eller til og med syk. Da kan det hjelpe med lindrende og lettfordøyelig mat som for eksempel suppe og yoghurt. 

Noen gode matretter kan være tomatsuppe, havregrøt og smoothie bowls. Det kan også lindre med dip ved siden av middagen, basert på yoghurt, rømme eller cottage cheese. Til dessert er det selvfølgelig is som gjelder.

Enkelte matvarer sies også å ha en smertestillende effekt, som for eksempel kirsebær, ingefær og tranebærjuice.

Bonustips: Når du har sluttet å snuse mener noen at det hjelper å legge en bit ingefær under leppa, fordi den sviende følelsen minner om effekten en porsjon snus gir.