Vi i MineOppskifter.no tar klimakrisen på alvor og derfor har vi sett litt nærmere på hvordan vi kan lage mat på en «grønnere» måte. I Norge så bruker man stort sett strøm på kjøkkenet og det skal man selvfølgelig fortsette å gjøre. Likevel så kan man vurdere andre måter å tilberede mat på, om det er fordi man er interessert i bærekraftige løsninger eller fordi man syntes det er kult å prøve andre ting. Utgangspunktet for denne artikkelen er selvfølgelig miljøperspektivet.

Det finnes veldig mange måter man kan tilberede mat på. Man kan bruke strøm, ved eller gass men en ting som veldig mange ikke vet at går an å bruke solenergi for å lage mat. Veldig mange forbinder solenergi med bestefars solcellepanel på hytta men solenergi er så mye mer. Når det kommer til det å lage mat så har det vært en ekstrem utvikling de siste årene og nå finnes det veldig mange gode løsninger på matlaging med solenergi.

Den mest populære måten å lage mat på med solenergi er noe man kaller en «solgrill». De finnes i mange forskjellige varianter og veldig mange av disse er mildt sagt upraktiske. Den mest populære solgrillen er en kapsel som man legger i solen, denne heter GoSun. Den ser faktisk ut som en slags stjernekikkert. Den er formet som en sylinder hvor man fyller på med man ønsker å steke. Den er kledd i et materiale som gjør at den produserer varme fra solen, den lager mat på ca 30 minutter. Dersom man skulle være så uheldig å ikke ha sol så kan man bruke en batteribank (12 volt) for å få varme. Det betyr at man er sikret mat selv om solen skulle svikte. Prisen på disse sylinderne starter på rundt 2000,- kroner inkludert porto og gebyrer til Norge. Hvis man ønsker en større utgave så må man regne med å betale mer.

I tillegg til denne typen grill så finnes det flere andre varianter. Noen kommer i byggesett og i tillegg så ligger det mange oppskrifter på hvordan du kan lage en egen solgrill med materialer. Ingen av disse er like praktiske som GoSun sin grill og de tar veldig mye plass.

Det tar nok veldig lang tid før solgriller blir noe som alle har men hvis du f.eks har en hytte eller båt så kan en solgrill definitivt være et veldig godt alternativ. Det er brannsikkert og ikke minst veldig mijøvennlig.