Oktoberfest nærmer seg for alvor, og selv om de fleste kanskje forbinder denne tyske festivalen med øl, øl og mer øl, så er matserveringen en minst like viktig del. Den originale oktoberfesten stammer fra Tyskland og storbyen München, hvor den årlig har blitt arrangert siden starten av 1800-tallet. Hvert år besøker mer enn seks millioner mennesker festivalen, som begynner i midten av september og avsluttes den første helgen i oktober. Reis ned fra Norge med fly, båt eller f.eks. bilferge via Danmark og kos deg du også.

Også her i Norge er Oktoberfest blitt populært – og vi forteller deg hva som bør være på tallerken når du får gjester.

Den tradisjonelle tyske maten

Med en Bayer i glasset, så må naturligvis maten samsvare med de mange literne med øl som konsumeres i løpet av en slik festival. Under Oktoberfest i München blir det drukket mer enn 6 millioner liter øl i løpet av drøye to uker, og selv om vi regner med at antallet er noe mindre når det arrangeres lignende festivaler her hjemme i Norge, så er det ølen som er det viktigste. Men på en god andreplass kommer maten, og da er det naturligvis mat fra det tyske kjøkken som bør serveres til gjestene.

Og hva er vel da «mer tysk» enn den berømte bratwürstpølsen? Det fine med disse pølsene er at det ikke er veldig mye jobb med dem, da man kjøper de ferdig i butikken. Lag en større porsjon med en flott salat, og du har et ekte tysk måltid som du kan servere til mange gjester. Fordelen med dette måltidet er at det går kjapt å lage, og du kan bruke mer tid på å forberede Oktoberfest-kostymet ditt fremfor å stå på kjøkkenet.

Tyskerne er tradisjonelt sett glad i fet mat, og mange av de tyske rettene er ikke veldig ulike de tradisjonelle norske matrettene. Saftige svinesteker er en sikker vinner, og her kan man selv prøve seg frem. Svineknoker, svinenakke eller svinekam. Server gjerne med rotgrønnsaker som gir de høstlige smakene som passer bra for årstiden. Eller hva med å servere den norske tradisjonsretten komle (raspeball), bare med en tysk vri? Søk etter oppskrifter på den tyske retten knödel, som minner meget mye om den populære norske middagsretten.

Hva gjør man på Oktoberfest?

Oktoberfest var i utgangspunktet en festival som ble arrangert for å feire ekteskapet mellom den tyske Prins Ludwig og hans kone. I senere tid har det blitt en real folkefest, som handler mest om å drikke øl, men også om å spise god mat, dra på konserter, kjøre karuseller, shoppe og alt man kan gjøre i løpet av en over to uker lang festival. De norske variantene av oktoberfesten er naturligvis langt kortere og enklere enn originalen, og er i de fleste byer mer eller mindre en helgelang fest. Mange velger å kle seg ut i forbindelse med Oktoberfest, ogkostymene som da gjelder er lederhosen for menn, og et tradisjonelt tysk bunad-lignende plagg for kvinner. I tillegg hører man gjerne på tysk «ompa-musikk» fra et stort orkester, mens man klinker ølglassene mot hverandre der man sitter på solide trebenker.