Grandiosa er kanskje landets mest populære frossenpizza, men de færreste nordmenn tyr til en såpass lettvint løsning når julen skal feires. Ikke overraskende er det ribbe og pinnekjøtt som er de to store favorittene i vårt langstrakte land, men man ser at annen mat blir stadig mer populær, samtidig som man også ser at trenden er ulik avhengig av hvor i landet man befinner seg. Vi har sett nærmere på hvilken julemat folk flest foretrekker å ha på tallerkenen i årets mest koselige høytid.

Ribbe og pinnekjøtt – men hva med grøten?

Mens butikkene i nyere tid har rustet opp til «krig» mellom ribbe- og pinnekjøttelskere, så blir den kanskje mest spiste matretten glemt. For undersøkelser viser at hele 80 prosent av det norske folk spiser «julegrøt» i løpet av desember måned, og det er slettes ikke bare de eldre som spiser grøt, men den yngste generasjonen er minst like grøtglad i årets siste måned. Riktignok er det de færreste som serverer grøt som «hovedmåltid» på selveste julekvelden, men at grøten hører julefeiringen til er det ingen tvil om. Og kanskje fortjener grøt tittelen som den mest populære julematen også.

Men når julegenseren er godt tredd nedover kroppen og julekvelden melder sin ankomst, så er det primært to ting som befinner seg på tallerkenene hos det norske folk. Enten spiser man pinnekjøtt, eller så spiser man ribbe, og hva man spiser avhenger i stor grad av hvor i landet man befinner seg. På Vestlandet er for eksempel fordelingen pinnekjøtt/ribbe omtrent 70 prosent/15 prosent, mens man i hovedstaden har en tilsvarende fordeling på 26 prosent/52 prosent. Altså er ulikhetene svært store, men med ulike tradisjoner i et langstrakt land så er det kanskje heller ikke så rart.

De resterende prosentene består av andre måltider, og som du ser er det ikke veldig mange som bryter med de særnorske tradisjonene. Disse personene som tar andre valg spiser blant annet kalkun, fisk eller skinkestek. Også er det nok en liten andel som ikke orker å styre med julematen, og spiser noe helt alminnelig også på julekvelden. Kanskje er det en aldri så liten Pizza Grandiosa i stekeovnen i noen tusen norske hjem?

Disse dessertene spiser de fleste

Også når man skal nyte noe søtt etter et salt ribbe- eller pinnekjøttmåltid, så er vi nordmenn nokså tradisjonelle. Den soleklare vinneren her er riskrem, som blant annet spises av omtrent 6 av 10 sørlendinger. Dette er for øvrig en dessert som er forbeholdt julen, og de færreste av oss spiser riskrem ellers i året. Andre alternativer til dessert på julekvelden eller i julen for øvrig, er multekrem. Spesielt lengst nord i landet er denne delikatessen populær, der så mye som 1 av 4 foretrekker multekrem i skålen.

Ellers kan vi melde om at baking til jul fortsatt er i vinden, og at det er umulig å finne ut hvilket slag som er mest populært her. Tradisjonelt sett hadde man syv slag som man bakte til jul, men i dag kan man helt sikkert telle opp mot 30 forskjellige bakstverker. Allikevel er det krumkakene som kanskje skiller seg mest ut og er å finne i de fleste norske hjem.