I løpet av de siste årene har det vært mye snakk om mulige fordeler ved bruk av kokosolje i kostholdet. Det hevdes at kokosolje kan bidra til å redusere minnetapet forbundet med Alzheimers, forbedre huden, bidra til å redusere kolesterolet, og til og med øke vekttapet. Men ny forskning viser til at forsiktighet bør utøves i hvor mye du bruker kokosnøttolje i kostholdet ditt.

Hva er kokosnøttolje?
Kokosolje er olje hentet fra tørket frukt produsert av kokosnøttpalmen. Når du kjøper kokosnøttolje, ser du vilkår som «jomfru» og «kaldpresset». Begrepet «kaldpresset» refererer til at oljen har blitt ekstrahert ved bruk av maskiner i stedet for varme-metoder. Uttrykket «jomfru» refererer vanligvis til at det er ubearbeidet – det er ikke bleket, raffinert eller deodorisert. Derimot finnes det ikke noen industristandard for begrepet, i motsetning til olivenolje.
 
Hvordan kan kokosolje øke vekttapet?
Grunnlaget for påstandene om at oljen kan bidra vekttap er at kokosolje inneholder høye nivåer av en mettet fettsyre som kalles laurinsyre, som er det som kalles mellomlange fettsyrer (MCT-fett = medium chain triglycerides). Sammenlignet med langkjedede fettsyrer (LC = Essential fatty acid) som finnes i andre oljer, anses disse å være en sunnere type fett. Dette skyldes at de lettere absorberes og brennes av kroppen for energi, sammenlignet med de lange fettsyrene. Disse mellomlange fettsyrerne ser også ut til å bli lagret annerledes enn langkjedede fettsyrer, som lagres i fettvev.

Studier
I løpet av de siste tiårene har det blitt gjort flere studier i forhold til fordelene ved bruk av kokosnøttolje og mellomlange fettsyrer. 
 
• I 1983 ble det utført et eksperiment på rotter for å teste forskjellen mellom mellomlange fettsyrer og langkjedede fettsyrer i form av vektøkning. De overmatet rottene i seks uker, noen med 45% av sine kalorier fra mellomlange fettsyrer og andre med langkjedede fettsyrer. Resultatet var at rottene som hadde blitt matet med mellomlange fettsyrer gikk 20% mindre opp i vekt og hadde 23% mindre kroppsfett.
 
• En annen liten studie i 2003 ble utført for å analysere forskjellen i fettoksidasjon og energiforbruk ved inntak av mellomlange fettsyrer mot langkjedede fettsyrer. Forsøket så på svarene til 17 overvektige kvinner i løpet av 27 dager. Her fant de ingen statistisk forskjellighet mellom de to gruppene, men studien konkluderte med at mellomlange fettsyrer, som en del av et balansert kosthold, vil kunne forhindre langsiktig vektøkning.
 
• I 2011 ble det gjennomført en studie av 20 overvektige menn for å vurdere effekten av om bruk av kokosolje i maten kunne føre til vekttap over fire uker. Resultatene viste en liten reduksjon i midje størrelse (2,86 cm eller 0,97% fra innledende mål), men ingen innvirkning på totalvekt eller kroppsmasseindeks (BMI).

Ulemper ved kokosnøttolje
Til tross for disse små studiene som viser beskjedne forandringer ved midjemål, finnes det for få bevis for å anbefale kokosolje for å oppnå et langsiktig vekttap eller noen signifikante forbedringer i kroppsmasseindeks (BMI). Mayo Clinic påpeker at samtidig som at noen kortsiktige studier har antydet at mellomlange fettsyrer ikke øker LDL – lipoproteiner (LDL low-density lipoprotein), eller det såkalte «dårlige kolesterolet», finnes det få langsiktige studier som viser noen nevnbar positiv innvirkning på din hjertehelse ved bruk av kokosolje i kostholdet.
 
Kan få kroppen til å lagre mer fett
Mayo Clinic fremhever også hvordan kokosolje er svært kaloriholdig, noe som kan signalere til kroppen din at den skal lagre mer fett. De påpeker også at selv om det lagrede fettet ikke kommer direkte fra kokosnøttolje, kan et høyt forbruk av oljen indirekte oppmuntre til fettlagring og motvirke det du prøver å oppnå.
 
Inneholder mettet fett
Heart UK har offentliggjort en uttalelse som svarer på medias oppfordringer til bruk av kokosnøttolje og dens fordeler, og oppfordrer til forsiktighet i overbruk. De fremhevet hvordan kokosolje inneholder omtrent 85% mettet fett, som har potensial til å øke ditt totale kolesterol og dine LDL – lipoprotein nivåer. Dette er ekstremt høyt, da smør inneholder 63% mettet fett, og olivenolje inneholder 14% mettet fett. Det betyr at ved å konsumere bare to spiseskjeer kokosnøttolje på en dag, vil du forbruke 24g mettede fettsyrer, mer enn hele din anbefalte daglige kvote for en kvinne, som er 20g per dag.
 
Anbefalinger for vekttap
Mens konsumering av kokosolje i moderasjon som en del av et sunt balansert kosthold er bra, finnes det ingen langsiktig forskning som viser noen ekstraordinære fordeler ved å bytte til kokosnøttolje når det gjelder vekttap. Studier på små skalaer har vist beskjedne forandringer ved midjemål, men ingen signifikante forbedringer i kroppsmasseindeks (BMI)
 
Heart UK anbefaler at for å redusere vekten og ditt kolesterolnivå, bør du unngå matlaging med kokosnøttolje, og du bør heller ikke bruke kokosolje som et kosttilskudd. For en langsiktig vektreduksjon anbefales et sunt og balansert kosthold kombinert med daglig trening. Dette bør omfatte:
 
• Senke nivået av mettet fett i kostholdet ditt og erstatt dette med umettede fettstoffer
• Spise mer frukt, grønnsaker og fibre
• Spis mindre raske karbohydrater og bruk mer fullkorn i ditt kosthold. Dette er spesielt gunstig for ditt hjerte. 
• Tren kondisjon og styrke regelmessig
 
Dersom du har forsøkt å gå ned i vekt uten hell og har mistet motivasjonen, finnes det et legemiddel som er godkjent av legemiddelverket som gjør at kroppen tar opp opptil 1/3 mindre av fettet du spiser. Legemiddelet Xenical foreskrives kun hos personer med en BMI på over 28-30, som er på grensen mellom overvekt og fedme. Medisinske metoder for vekttap bør alltid gjøres i konjunksjon med et sunt kosthold og aktivitet.