Ingredienser
To sjalottløk 1-2 dl estragoneddik frisk eller tørket estragon 2 eggeplommer 200-300 g klaret smør Finhakk eller riv to sjalottløk. Surr dette i en panne med litt estragoneddik ca 1 dl og gjerne frisk estragon. Smelt smøret
Tilberedning
Varm en panne overvannbad. Pass på at bunnen ikke er borti vannet. Ha opp to eggeplommer og visp som en gal, gjerne med mikser. Visp inn en del av eddikblandingen og begynn og spe litt etter litt med det klarete smøret. Sausen vil nå tykne. Nå kan du smake den til med salt og pepper evt litt mer eddik og estragon. Sausen skla være varm men ikke koke. Hvis den skiller seg begynn på nytt med en ny eggeplomme og spe med den skilte sausen mens du visper kraftig.

Mer om Ekte bernaise

Å snakke om ekte Béarnaise-saus er som å legge ut på en kulinarisk reise inn i det franske kjøkken. Hvis du noen gang har forsøkt denne deilige sausen sammen med grillet biff, vet du allerede at smaken er uovertruffen. Men hvorfor kalles den egentlig for Béarnaise, og hva gjør den så unik?

Navnet Béarnaise er egentlig en hyllest til Béarn-regionen i Frankrike. Oppskriften på denne klassiske, franske sausen ble først dokumentert på midten av 1800-tallet av den kjente kokken Auguste Escoffier, selv om det er vanskelig å fastslå den eksakte opprinnelsen. Béarnaise-saus anses som en «avkom» av den berømte Hollandske sausen, men skiller seg ut ved at den bruker vineddik i stedet for sitronsaft, og friske urter som estdragon og sjalottløk for å gi den sin karakteristiske smak.

En autentisk Béarnaise-saus er ingen enkel rett å mestre. Det krever tid, tålmodighet og teknikk å lage den skikkelig. Det er spesielt viktig å være nøye med varmebehandlingen, da eggeplommene skal tykne sausen uten å bli for varme. Dette kan være en utfordring, da det er en hårfin balanse mellom å få eggeplommene til å koagulere og dermed skape en jevn saus, og å få en saus som er for løs eller til og med skilt.

Béarnaise-saus serveres vanligvis til grillet eller stekt kjøtt, og er et kjent tilbehør til Chateaubriand. Men mange fine dining-restauranter har også begynt å bruke denne sausen på kreative måter, for eksempel som smaksforsterker til fisk, grønnsaker og til og med eggretter. Faktisk har Béarnaise-saus blitt så populær at den nå er en fast bestanddel på mange restaurantmenyer rundt om i verden.

I dag finnes det flere varianter av Béarnaise-saus, inkludert alternativer som er lettere og helsevennlige. Selv om noen av de opprinnelige ingrediensene kan være byttet ut, beholder disse nye variantene ofte det grunnleggende i sausens karakter. Men uansett hvor mange versjoner som finnes, vil ingenting slå følelsen og smaken av en veltilberedt, ekte Béarnaise-saus.

For å konkludere, Béarnaise-saus er mer enn bare en saus. Den er en utfordring å mestre, men gir en belønning som er verdt innsatsen. Den er en representant for det franske kjøkkenets raffinement og en kilde til kulinarisk glede for mange matelskere verden over. For de som tar seg tid til å lage sin egen Béarnaise-saus hjemme, vil resultatet alltid være en ambrosialisk opplevelse som ingen ferdiglaget saus kan matche. Så hvorfor ikke prøve å lage en ekte Béarnaise selv?.