Ingredienser:
Til denne gryten brukes en god kraft:
Kraft: ( brukes som grunnlag i andre gryteretter)
3 kg kraft bein av elg (storfe)
1 stor løk
1 purre
1 liten kålrabi
1 sellerirot
1 fenikkel
5 gulrøtter
20 einerbær
4 laubærblad

Gryteretten:
2 kg renskåret kjøtt av elg. Lår eller bog.
1/2 kg sopp. Gjerne kantareller. ( evt hermetisk sopp)
3 løk
5 sjalottløk
6 dl kremfløte
1 beger seterrømme
15 einerbær
4 laubærblad
3 ss tyttebær syltetøy
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Kok alt i en stor kjele i 2-3 timer på svak varme under løkk. Fyll på vann slik at grønnsakene/bena er dekket hele tiden. Sil kraften og kok inn til ca 1/2 liter.
Grønnsakene kan brukes til stappe. Kjør i mixer med litt smør, fløte, salt og pepper.

Gryteretten
Kjøtt og løk brunes i pannen.
Fersk sopp brunes i tørr panne til all fuktighet er vekke. Brun så i litt smør.
Kok opp fløten med einetbær og laubærblad. Sil flten. Ha alt i en gryte sammen med kraften, grønnsakstappe og rømme.
Kok opp og smak til med tyttebær, salt og pepper.

Server med ris og ferske baguetter. Evt og en grønn salat.

Mer om emnet: Elg gryte

Elggryte er en tradisjonell norsk rett som passer perfekt på kalde vinterdager. Denne retten har en rik og robust smak som kommer fra elgkjøttet, som er kjent for sin naturlige, vilde viltaroma. Til tross for sin fremtredende smak, er det viktig å balansere retten med en rekke grønnsaker og krydder for å komplimentere det unike kjøttet.

Å lage elggryte krever nøye forberedelse og lang tilberedningstid. Det tilrådes å marinere elgkjøttet i en blanding av rødvin, løk, gulrot og krydder som laurbærblader og einerbær i minst 24 timer før du starter tilberedningsprosessen. Disse ingrediensene hjelper til med å softne kjøttet og infusere det med ekstra smaker, noe som resulterer i en mer saftig og velsmakende rett.

Når det kommer til selve kokeprosessen, er det best å tilberede elggryten i en støpejernsgryte på lav varme. Dette sikrer at alle smakene fra kjøttet og grønnsakene er godt kombinert. Elgkjøttet og grønnsakene skal simre i gryten til de er møre og fulle av smak.

En annen ting å huske på når du lager elggryte, er at denne retten ofte blir bedre dagen etter. Ved å la gryten hvile over natten, vil smakene få tid til å blande seg enda mer, noe som gir en enda dypere og rikere smaksopplevelse.

Til slutt, servering av elggryte oppnås best med poteter og tyttebærsyltetøy. Disse tilbehørene komplimenterer kjøttet og bidrar til å balansere den rike smaken av retten. Så neste gang du har lyst på noe varmt og næringsrikt, prøv å lage en deilig elggryte. Du vil ikke bli skuffet.