Ingredienser:
Til denne gryten brukes en god kraft:
Kraft: ( brukes som grunnlag i andre gryteretter)
3 kg kraft bein av elg (storfe)
1 stor løk
1 purre
1 liten kålrabi
1 sellerirot
1 fenikkel
5 gulrøtter
20 einerbær
4 laubærblad
Gryteretten:
2 kg renskåret kjøtt av elg. Lår eller bog.
1/2 kg sopp. Gjerne kantareller. ( evt hermetisk sopp)
3 løk
5 sjalottløk
6 dl kremfløte
1 beger seterrømme
15 einerbær
4 laubærblad
3 ss tyttebær syltetøy
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Kok alt i en stor kjele i 2-3 timer på svak varme under løkk. Fyll på vann slik at grønnsakene/bena er dekket hele tiden. Sil kraften og kok inn til ca 1/2 liter.
Grønnsakene kan brukes til stappe. Kjør i mixer med litt smør, fløte, salt og pepper.
Gryteretten
Kjøtt og løk brunes i pannen.
Fersk sopp brunes i tørr panne til all fuktighet er vekke. Brun så i litt smør.
Kok opp fløten med einetbær og laubærblad. Sil flten. Ha alt i en gryte sammen med kraften, grønnsakstappe og rømme.
Kok opp og smak til med tyttebær, salt og pepper.
Server med ris og ferske baguetter. Evt og en grønn salat.