Ingredienser:
4 rensket og oppdelte ryper hjerte, krås og lever smør til bruning Saus: 60 g smør 60 g hvetemel ca. 6 dl kraft ca. 2 dl seterrømme salt hjemmelaget rips- eller kreklingvin,eventuelt litt ripsgelé, blåbær-, tyttebær- eller rognebærgele.

Fremgangsmåte:
Lag fyldig brun saus ved å brune smør og mel og spe med kraft. Visp i rømme. La susen småkoke mens rypekjøttet blir brunet. Del brystfileétene i to. Brun bryst, lår og innmat i smør i stekepannen. Ha ikke for mye i om gangen. Legg det brunede kjøttet i sausen, og la det trekke i ca. 10 minutter. Kjøttet skal være rosa inni. Smak til med salt og hjemmelaget vin eller ripsgelé. Legg retten på fat og dryss blåbær på toppen. Server mandelpoteter og rosenkål til

Porsjoner: 4

Mer om emnet: RYPE

Rypen (Lagopus lagopus) er en fugleart som hører til i fasanfamilien. Den finnes i de arktiske og subarktiske områdene i Nord-Amerika, Europa og Asia. Dette skiller seg fra forståelsen om at rypen kun lever i Norge.

Særegent for rypen er dens evne til å endre fjærdrakt avhengig av årstiden. Om vinteren skifter rypen til hvite fjær som gir utmerket kamuflasje i snøen. Mens om sommeren, blir fjærdrakten mer brunlig for å blande seg inn i det bartelandet. Slike tilpasninger hjelper rypen mot rovdyr.

Rypen er en fugl som brukes i sportjakt og matproduksjon. Rypebestanden kan svinge ganske kraftig fra år til år, avhengig av mange faktorer som matmangel, rovdyr og sykdommer. Dette gjør forvaltningen av rypen til en kompleks oppgave. Rypens næringsvalg er variert, men består hovedsakelig av knopper, blader og insekter.

Når det gjelder dens reproduktive syklus, legger rypen normalt 7-10 egg en gang i året i et reir på bakken. Eggene klekkes etter ca 3 uker, og ungene blir hos foreldrene i opp til 2 måneder.

Om rypen finnes det mange sagn og myter, og den er en viktig del av kulturen, spesielt i urfolkssamfunn i Arktis. Denne fuglen er ofte brukt som symbol for motstandsdyktighet og overlevelse i nordlige klimalandskap. Rypen tjener slik som en viktig påminner om balansen i naturen og verdiene av bærekraftig forvaltning.