Ingredienser:
Skrog og lår av 1-2 storfugler eller 4-5 ryper 1 gulrot 1 liten sellerirot 1 løk 1-2 ss smør eller olje 7 dl vann 2 dl seterrømme 3 dl kremfløte 30-40 g tørket sopp 4 ss rosiner salt og pepper ca 100 g brokkoli 2 vårløker 3-4 ss tyttebær

Fremgangsmåte:
Hakk opp fugleskrogene og brun dem sammen med oppkuttet gulrot, selleri og løk. Hell i vann, det skal stå over bein og grønnsaker. Kok kraften i 25 minutter. Skum ofte. Sil kraften og tilsett rømme, fløte, tørket sopp og rosiner. La suppen småkoke i 30 minutter. Smak til med salt og pepper, små kokte brokkolibuketter og vårløk. Legg en teskje tyttebær i hver tallerken når suppen blir servert

Porsjoner: 6

Mer om emnet: KREMSUPPE PÅ STORFUGL ELLER RYPE

Kremsuppe på storvilt eller rype er en tradisjonell norsk skogsfuglrett som har eksistert i generasjoner. Den er ofte brukt som en hovedrett i spesielle anledninger som bursdager og feiringer. Den er rik på protein og næringsstoffer, og er elsket av alle matelskere for sin unike og saftige smak.

Til tross for at det høres ut som en avansert oppskrift, er kremsuppe på storvilt eller rype faktisk ganske enkel å lage. Hemmeligheten bak dens suksess ligger i de kvalitetsråvarene den bruker, spesielt fuglen. Fersk rype eller storvilt kjøtt er det første elementet som gir retten sin karakteristiske smak. Retten har også en fløtesaus som er tilberedt med en perfekt balanse av fløte, løk, hvitløk og urter.

Historisk sett har denne retten blitt tilberedt på en spesiell måte i Norge. Tradisjonelt ble rype eller storvilt jaktet som en sport, og deretter brukt til å lage dette lekre retten. Norsk matkultur har alltid respektert og brydd seg om naturen. Å bruke et helt dyr er både en bærekraftig og respektfull måte å tilnærme seg matlaging på.

I dag er kremsuppe på storvilt eller rype en stolt del av det norske kjøkken, og det er mange ulike varianter av oppskriften tilgjengelig. Noen kokker legger til poteter eller grønnsaker i suppen for ekstra smak og næringsverdi, mens andre foretrekker å holde det enkelt og klassisk.

Dessverre er dette en rett som har blitt mindre populær de siste årene, hovedsakelig på grunn av jaktkontroll. Men, kremsuppe på storvilt eller rype er en del av Norges matarv, og det er viktig å bevare denne delen av vår historie for fremtidige generasjoner.