Ingredienser:
1 elgstek, ca. 1 kg 3 ss honning 600 g nypoteter 3 stk. laurbærblad 4 ss olivenolje 150 g kantareller 1-2 sjalottløk 2 dl fløte 4 ss tyttebærsyltetøy salt og pepper ev. persille

Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 250 grader C. Vask potetene (eller skrell dem) og skjær dem i båter. Ha dem i en ildfast form og hell over olivenolje. Bland godt, legg med laurbærbladene og krydre med salt og pepper. Ha i ovnen – og sett den ned til 200 grader C (når ovnen er så varm, får potetene en deilig, sprø overflate). De er ferdige etter 25-30 minutter. Svi av elgsteken godt i en stekepanne. Smør steken inn med honning og krydre med salt og pepper. Ha den i en ildfast form og sett steketermometeret midt i kjøttet. Sett den inn i oven ved siden av potetene. Steken er ferdig når den har en kjernetemperatur på 60 grader C (medium) eller 65 (gjennomstekt). Hakk kantarellene og sjalottløken. Stek dette i omtrent fem minutter på middels høy varme før du har i fløten. La det koke i ca. fem minutter, eller til fløten tykner. Krydre med salt og pepper. Når steken nærmer seg ferdig, har du potetene tilbake i ovnen for å varme dem opp. Skjær opp steken, og server med poteter, tyttebærsyltetøy, kantareller og sjyen som er i den ildfaste formen. Pynt eventuelt med persille.

Porsjoner: 4 personer

Mer om emnet: Elgstek glassert med honning med ovnsbakte poteter

Å tilberede elgstek glassert med honning er en dypt rotfestet tradisjon, spesielt i Norge, hvor elg er en del av den lokale faunaen. Dette unike måltidet kombinerer den robuste smaken av elgkjøtt, sødmen av honningglasering, og den gode tekstur av ovnsbakte poteter for et enestående gastronomisk opplevelse. Når man forbereder denne delikatessen, er det visse viktige aspekter man burde ta hensyn til.

Først og fremst er kvaliteten på elgkjøttet avgjørende. Å finne en pålitelig kilde som kan levere friskt og godt elgkjøtt er essensielt. Elgkjøttet skal være mørkt, mørt og saftig, for å sikre den rike smaken som er typisk for viltkjøtt. Deretter er kvaliteten og renheten av honningen man velger for glasuren avgjørende for den endelige smaken.

Å glassere elgsteken med honning gir en søt kontrast til det rike, kraftige kjøttet. Det er viktig å gjenta glaseringen flere ganger under tilberedelsen for å skape et tykt, skinnende lag som hjelper til med å beholde saftene i kjøttet. Bruk en pensel for å sørge for at honningen dekker alle deler av steken jevnt.

Ovnsbakte poteter er det ideelle tilbehøret til denne retten. Den knasende skorpen og det myke, fløyelsaktige interiøret komplementerer perfekt smaken av elgkjøttet. Potetene kan krydres lett med urter som rosmarin eller timian for å gi en ekstra dybde til smaken.

I tillegg til poteter, er det vanlig å servere denne retten med sesongens grønnsaker. Rødkål, gulrøtter eller rosenkål gir en fin balanse til det rike kjøttet og de søte potetene. Til slutt, ikke glem en god saus. En rødvinssaus eller vilt-saus vil løfte retten til et helt nytt nivå.

Å tilberede en elgstek glassert med honning og ovnsbakte poteter er en kunst. Den krevende kombinasjonen av smaker gjør denne retten til en ekte fest for dine sanser.