Ingredienser:
3 kg margben av okse og elg
1 1/2 kg elgkjøtt
ca. 4 l vann
salt, pepper
1 løk
5-6 gulrøtter
1 hel knollselleri
3 tykke skiver kålrot
1-2 persillerøtter
500 g hodekål
200 g purre
5 ss frisk persille
Løksaus:
50 g smør
40 g mel
2 løk
4 ss eddik
4 ss sukker
ca. 1 liter kokekraft fra kjøttet
Melboller:
75 g smør
125 g mel
1/4 dl melk
25 g sukker
1 knivsodd kardemomme
1 egg
Fremgangsmåte:
Margbenene deles opp, legges i kaldt vann og småkokes i 2 ½-3 timer med salt og pepper. Sørg for at det blir nok kraft til både suppe og saus. Skum av og sil den ferdigkokte kraften.
Del opp 1/2 kg kjøtt i biter til suppen, og behold resten av kjøttet helt. Trekkes i kraften i ca. 2 timer. Vask og kutt opp grønnsakene i like store deler. Tilsett grønnsakene den siste timen av koketiden. Purren has i de siste 10 min. Smak til suppen med salt og pepper. Tilsett persille rett før servering.
Melbollene: Smelt smøret i en gryte og rør melet inn. Ha i melken og varm dette til det «slipper» gryten. Avkjøl blandingen litt og tilsett sukker, egg og krydder. Form bollene med en teskje og kok dem i lettsaltet vann eller direkte i suppen.
Sausen: Finhakk løken og fres dem litt i smøret. Tilsett melet og rør godt rundt. Ha i sukker og eddik og kok dette godt opp før kraften tilsettes. Kok sausen i 15 min. før servering. Smak den til med salt og pepper, samt eddik eller sukker om nødvendig. Server suppen med melboller og grønnsaker i en suppeterrin og anrett et fat med kjøtt, servert med kokte poteter, grønnsaker og løksaus.
En annen suppe oppskrift
Den siste kiloen spises vel sammen med potetene mm?
Og hvor blir det så av den manglende kiloen . 1 1/2 kilo elgkjøtt står det , går 1/2 kg i suppen …er det en skrivefeil ?