Ingredienser:

3 kg margben av okse og elg

1 1/2 kg elgkjøtt

ca. 4 l vann

salt, pepper

1 løk

5-6 gulrøtter

1 hel knollselleri

3 tykke skiver kålrot

1-2 persillerøtter

500 g hodekål

200 g purre

5 ss frisk persille

Løksaus:

50 g smør

40 g mel

2 løk

4 ss eddik

4 ss sukker

ca. 1 liter kokekraft fra kjøttet

Melboller:

75 g smør

125 g mel

1/4 dl melk

25 g sukker

1 knivsodd kardemomme

1 egg

Fremgangsmåte:

Margbenene deles opp, legges i kaldt vann og småkokes i 2 ½-3 timer med salt og pepper. Sørg for at det blir nok kraft til både suppe og saus. Skum av og sil den ferdigkokte kraften.

Del opp 1/2 kg kjøtt i biter til suppen, og behold resten av kjøttet helt. Trekkes i kraften i ca. 2 timer. Vask og kutt opp grønnsakene i like store deler. Tilsett grønnsakene den siste timen av koketiden. Purren has i de siste 10 min. Smak til suppen med salt og pepper. Tilsett persille rett før servering.

Melbollene: Smelt smøret i en gryte og rør melet inn. Ha i melken og varm dette til det «slipper» gryten. Avkjøl blandingen litt og tilsett sukker, egg og krydder. Form bollene med en teskje og kok dem i lettsaltet vann eller direkte i suppen.

Sausen: Finhakk løken og fres dem litt i smøret. Tilsett melet og rør godt rundt. Ha i sukker og eddik og kok dette godt opp før kraften tilsettes. Kok sausen i 15 min. før servering. Smak den til med salt og pepper, samt eddik eller sukker om nødvendig. Server suppen med melboller og grønnsaker i en suppeterrin og anrett et fat med kjøtt, servert med kokte poteter, grønnsaker og løksaus.

En annen suppe oppskrift