Når man er ute og trener eller har en lang jobbdag er det viktig å få i seg god og energigivende mat i løpet av dagen, og den beste og billigste måten å gjøre det på er ved å smøre niste. Veldig mange forbinder nok niste med brødskiver med svett gulost, men det er faktisk både enkelt og billig å lage gode og energifulle retter som passer godt til lunsjen.

Å lage egne energibarer er en veldig god løsning som altfor få gjør. Energibarene er aller best for trening eller når man har hatt hardt arbeid, da de inneholder en del karbohydrater som kan være uheldig å spise for mange av om man mosjonerer lite. Uansett, energibarene er gode, og man kan lage mange i forveien slik at man bare kan pakke med seg ønsket antall før man drar ut.

For å lage energibarene trenger man først å blande 6 dl med müsliblanding sammen med 12 teskjeer sukker og 12 spiseskjeer peanøttsmør. I tillegg blander man inn to hele egg, samt eggehviten fra to andre egg. Deretter hakker man opp 60 gram kokesjokolade, og rører alle ingrediensene godt sammen. Dette er barene, og neste steg er å legge dem på en stekeplate og forme dem slik man ønsker. Her kan man selve velge både form og størrelse, så hvis du har lyst kan du bruke litt ekstra tid på å lage artige former. Før de er klare må de stekes på 160 grader celsius i 20 til 25 minutter. Om man skal spare de til senere kan de oppbevares noen dager i kjøleskapet. Om du vil ha flere barer kan man selvfølgelig bare doble eller tredoble ingrediensene.

En annen god og energirik niste man kan ta med er salat med fullkornspasta. Salat høres kanskje ikke så spennende ut, men det er utrolig mange forskjellige ting man kan ha i en salat. For å få nista sunn og energirik bør man ha godt med kylling, fullkornspasta og mais. Der får man proteiner fra kyllingen, raske karbohydrater fra maisen og trege karbohydrater fra pastaen. Om man liker å spise sunt kan man også bruke grønnsaker som paprika, avokado, sitron eller tomat. Disse inneholder nemlig godt med vitaminer, og i tillegg gir også disse godt med energi.

En tredje ting som passer godt i matboksen er hjemmelagde rundstykker. Disse bør lages med grovt mel for å gi en god dose med fiber. Når man lager dem kan man legge til sunne og smaksrike ting som nøtter i deigen. Dette gir rundstykkene en mye bedre smak samtidig som du får i deg sunt fett som gir deg godt med energi. Nøtter smaker forskjellig, så det er mulig å prøve flere forskjellige, men om du bare vil ha noe enkelt og godt noe så pleier hasselnøtter å falle i smak for de fleste.  Man kan også tilsette korn og frø til deigen for å få flere vitaminer og en mer variert smak.

Noe av det geniale med å lage egne rundstykker som disse er at de både er sunne, inneholder mye vitaminer, og at man selv kan velge hva man vil ha på dem. Tar man et fiskepålegg som makrell i tomat får man en komplett kost som inneholder det aller meste man trenger, og det betyr at man får godt med energi til å klare seg gjennom hele arbeidsdagen.