Pizza har blitt en norsk klassiker, og det er ikke rent få firmaer som lever av å selge ferdigpizzaer. Men hvorfor bruke mye penger på å kjøpe en ferdigpizza når du kan lage en like god, og mye billigere selv?

Det aller første du må gjøre når du skal lage pizza er å lage en pizzabunn. Om du ikke er så glad i baking kan man få kjøpt ferdigbunner til en ganske grei sum på matbutikkene, men det er ikke så vanskelig å lage disse selv heller. Du trenger egentlig bare mel, gjær, litt salt og vann, og prosessen begynner med at man blander 7 dl mel sammen med en halv pakke tørrgjær. Deretter tilsetter man 2 og en halv liter kroppstemperert vann, og rører godt ut. Mens du rører tilsetter du én teskje med salt. Deretter må den eltes til den blir fast og god, og en tommelfingerregel er at man stopper eltingen når deigen ikke lenger kleber seg til fingrene dine.

Når deigen er ferdig eltet skal man legge den til å heve. Dette bør man gjør i rundt 30 til 40 minutter før man fortsetter. Når den er ferdig hevet kan man ta og bruke en kjevle til å kjevle den ut på en stekeplate, og da kan man begynne med selve pizzaen.

Det er ikke så dumt å begynne med en god pizzasaus på bunnen av pizzaen, og disse kan man enten kjøpe ferdige eller lage selv. Om man vil lage dem selv starter man med å frese ett hvitløksfedd med litt matolje. Denne blandes så inn med tre bokser hakkede tomater, og tilsett gjerne litt chilikrydder for å gjøre smaken litt sterkere. Man kan også bruke én eller to spiseskjeer med olivenolje for ekstra smak. Når alt er rørt sammen lar man denne sausen småkoke i en times tid, gjerne samtidig som deigen hever. Når sausen er ferdigkokt kan man tilsette ekstra krydder som basilikum eller lignende om man ønsker det.

Når man har både pizzabunnen og sausen klar er det på tide å begynne med fyllet.  Det er her mesteparten av smaken sitter, og det er vel ikke rent få meninger om hva som er det beste fyllet. Først bør man uansett begynne med ost, gjerne egen pizzaost om man har det tilgjengelig. Både pizzasausen og osten bør dekke hele pizzabunnen, og hvor tykt lag du ønsker får du velge selv.

Av fyll er det bare fantasien som setter grenser. Tro det eller ei, men det meste er godt på pizza. Om man ønsker å smake noe nytt uten å ødelegge hele pizzaen kan man alltids lage en fjerdedel av pizzaen med den nye smaken, så får man prøve litt, for så å avgjøre om det er verdt å lage en hel pizza med det fyllet neste gang.

Det er mange som bare dropper all form for grønnsaker på pizzaen, og det er egentlig litt dumt. Grønnsaker på pizza er nemlig veldig godt, og det er mye å velge mellom. En av de vanligste grønnsakene på pizza er mais, og det er ikke uten grunn! På andreplass har man løk og paprika, som begge hjelper med å gi pizzaen en god og fyldig smak.

Så det er mye å velge mellom, og trikset er egentlig bare å prøve seg litt frem. Har du noe godt liggende i kjøleskapet er det ingenting som stopper deg fra å legge det på en liten del av den neste pizzaen!

Her er en egen nettside med oppskrifter på pizza. Mye godt, endel mediokre. Les oppskriftene nøye 🙂