Ingredienser: 1 kg poteter 500 g kjøttdeig 1 løk 2 fedd hvitløk salt og pepper 5 dl varm melk litt smør revet ost Tilberedning: Skrell og kok potetene i ca. 25 min. Når de er ferdige kokt, lag en potetpure. Hakk hvitløken fin. Bland den varme melken og hvitløken inn i potetpuren. Tilsmak med salt og pepper Hakk løken. Brun kjøttet og løken i en panne. Legg kjøttet i bunnen av en ildfast form. Legg noen små biter smør fordelt over kjøttet. Dekk kjøttet med et lag potetpure. Dekk potetpuren med et lag revet ost. Når ost er smeltet og gyllen, er Hachis parmentieren klar til servering. Hachis parmentier passer perfekt med en frisk salat. Denne oppskriften ble lagd under Louis XVI. Gratengen fikk navnet sitt etter Antoine Parmentier som var overbevist om at rotfrukt kunne være et hjelpemiddel for å bekjempe sult på den tiden. Louis XVI fikk smake og likte gratengen. Den mer generelle betegnelsen «hachis » betyr en rett der ingrediensene er hakket, skivet eller knust. Oppskriften er levert av gourmeten.no Porsjoner: Til 4 personer

Om Hachis parmentier

Hachis Parmentier er en populær rett i Frankrike og er for mange franskmenn synonymt med hjemme. Retten er oppkalt etter Antoine-Augustin Parmentier, en fransk farmasøyt, ernæringsfysiolog og guru for opplysningstidens matlaging, som fremmet potetens verdi som matvare på 1700-tallet. Det er kjærligheten til poteten og behovet for å gjenbruke rester som har ledet til utviklingen av Hachis Parmentier.

Tradisjonelt er Hachis Parmentier en rett basert på gjenværende rester av en biff- eller lammestek. Kjøttet blir finhakket (derav navnet «hachis», som betyr «hakket» på fransk) og blandet med løk og hvitløk, før det blir toppet med et lag av potetmos. Rettens enkelhet fører ofte til at den blir modifisert og tilpasset individuelle smaker, med tillegg av grønnsaker som gulrøtter og selleri, eller krydder som muskat og timian.

Når det er sagt, står den tradisjonelle Hachis Parmentier fremdeles sterkt i fransk matkultur, takket være dens klassiske kombinasjon av teksturer og smaker. Det myke, fløyelsaktige laget av potetmos komplementerer den saftige, smaksrike kjøttfyllingen, noe som resulterer i en rett som er både gjenkjennelig og trøstende. I tillegg har retten en rustikk sjarm, noe som forklarer dens populære status som en favoritt blant hjemmekokker i Frankrike.

Selv om Hachis Parmentier tradisjonelt er laget med biff eller lam, har det blitt mer vanlig å se versjoner av retten med kylling, svinekjøtt eller fisk. Vegetariske varianter, ofte laget med linser eller sopp, har også blitt populære. Uavhengig av ingrediensene, er det grunnleggende prinsippet det samme: en gjenbruk av rester forvandlet til en ny, deilig rett.

Til tross for dens ydmyke opprinnelse, har Hachis Parmentier vist seg å være en så verdig rett at den har funnet veien til menyene til noen av Frankrikes mest prestisjetunge restauranter. Slike steder skryter ofte av sin egen unike vri på retten, enten det er høykvalitets kjøtt fra spesifikke regioner eller a la carte tilbehør. Derfor er Hachis Parmentier ikke bare et symbol på gjenbruk av mat, men også poteten og det franske kjøkkenets fleksibilitet og kreativitet.