Alle drømmer vel om å kunne gjøre de vanlige middagsrettene litt sunnere, men kun de færreste vet hvordan de skal klare det uten å forandre smaken for mye.

Et tips som fungerer for det meste er å bytte om kjøttet til et som inneholder mindre fett. For eksempel kan man bytte ut vanlig kjøttdeig med en mager kjøttdeig, da disse gjerne bare inneholder rundt halvparten av fettet til en vanlig pakke med kjøttdeig. Dersom denne skal i tacoen kommer man ikke til å merke store forskjellen uansett.

Man kan også bytte ut kjøttet med fuglekjøtt, og i mange tilfeller blir retten enten like god eller bedre enn med vanlig kjøtt fra storfe. Man kan også variere litt, og ha vanlig kjøtt noen ganger og fuglekjøtt andre ganger. Da gjør du om én rett til to! Det er likevel verdt å smake seg litt frem, da tilbehør som er godt til vanlig kjøtt ikke nødvendigvis er like godt til fuglekjøtt som kylling eller kalkun.

En annen måte å gjøre vanlige retter sunnere på er ved å legge til sunne elementer i eller ved siden av retten. Det kan for eksempel være at man koker opp noen grønnsaker som serveres sammen med en usunn rett, som for eksempel kjøtt og fløtegratinerte poteter. Ikke bare tar grønnsakene opp mageplass som ellers hadde blitt fylt av usunn mat, det gir også vitaminer, mineraler og andre nyttige stoffer som kroppen har godt av.

Om du er glad i en tradisjonell, hjemmelaget pizza er det også mange muligheter for å gjøre den sunnere. En god start er ved å bytte ut fyllet med noe sunnere, eller legge til nye, sunne matvarer. For eksempel er marinert kylling og stekt mais helt fantastisk på pizza, og mye sunnere enn pepperoni. Andre grønnsaker som egner seg på pizza er sjampinjong, aubergine, paprika, squash, løk og tomater. Her må man bare smake seg litt frem, og det er jo mulig å dekke en åttendedel av pizzaen med hver ting for å prøve seg frem.

Det er også mulig å bytte ut pizzadeigen med en grovere variant, og dette gjør man enkelt nok ved å bytte over til et grovere mel. Dette gir pizzaen en litt annen smak, men gjør den mye sunnere for både mage og kropp.
Ved å bruke krydder kan man også gjøre maten sunnere, og det er mye krydder og smakstilsetninger som faktisk gjør maten sunnere. For eksempel har man chili som inneholder massevis av vitaminer, antioksidanter og betakaroten, og dersom man begynner å bruke chilipulver i maten kan man faktisk få en forbedrende effekt. Det er selvfølgelig ennå bedre om man bruker biter av chili i maten, men også krydderet i seg selv kan hjelpe om man bruker det regelmessig.

Andre kryddersorter som kan gjøre maten din sunnere er for eksempel karri eller hvitløkskrydder. Begge disse har jo en sterk smak, så det passer ikke like godt til alt mulig, men hvitløkskrydder kan være veldig godt på kjøtt.
Dersom man bruker mye ketsjup, dressing eller rømme kan man gjøre maten mye sunnere ved å droppe dette. På maten retter passer det godt å bytte ut dressingen med litt olje som olivenolje, og du får en litt sunnere matrett.