Et Eplebrød er et surdeigsbrød, hvor surdeig lages med ale og eplemost, noe som gir et sprøtt og saftig brød.
Man bruker en god eplemost og øl og blander det med surdeigen og litt mel, så skal det stå 1-2 dager og gjøre seg klart.
Men får et svært velsmakende surdeigsbrød (en annen oppskrift på surdeigsbrød her), hvor man kan ane syren fra eplemosten og den gode smaken fra en ale. Det er jo et brød som tar litt tid å lage, men det er verdt tiden. Det tar ikke lang tid å lage selve deigen, men brødet har litt prosesstid.
Baketid: 30 minutter
Antall: 1 eplebrød
Ingredienser:
Eple Surdeig
– 1/2 dl surdeig (Klikk her for å se en god oppskrift på surdeig)
– 3 dl ale
– 2 dl god eplejuice
– 300 gram hvetemel
– 100 gram fullkornshvetemel
Eplebrød
– 2 dl eplesurdeig
– 5 dl vann
– 1 ss flaksalt
– 5 gram gjær
– 150 gram fullkorns hvetemel
– 450 gram hvetemel
Veiledning:
Start med å lage eplesurdeigen:
Bland alle ingrediensene godt sammen og la deretter surdeigen utvikle seg i 1-2 dager, men sørg for å røre i den, minst en gang om dagen.
Deretter lages selve eplebrødet:
Bland eplesurdeig med vann, salt og gjær og tilsett deretter mel.
Bland det hele godt sammen og kna deigen 10 minutter. Det er absolutt beste å kna denne deigen i en eltemaskin siden det er en våt deig.
La deigen heve over natten på kjøl, gjerne opp til 24 timer.
Forvarm ovnen til 250 grader, gjerne med bakestein, og bak ut deig på den varme bakesteinen/bakeplate med bakepapir på og bak brødet i ca. 30 minutter, se til det og ta det når det er ferdig.
Så blir det servert et meget lekkert, sprøtt og saftig eplebrød, spis det med iskaldt smør, mer trenges ikke.
Mer om: Eplebrød
Eplebrød er en tradisjonell rett som ofte serveres som en del av et norsk måltid, spesielt i løpet av høstsesongen når eplene modnes. Opprinnelsen til denne oppskriften spores tilbake til tider da matvarer ble lagret for vinteren, og epler – holdbare og allsidige – ble viktige ingredienser i flere oppskrifter.
Å lage eplebrød kan virke enkelt, men det krever dyktighet å lage en velsmakende variant. En utvalgt blanding av forskjellige eplesorter kan tilsette ekstra smaker og teksturer til brødet. Noen mest populære norske eplevarianter å bruke inkluderer Gravenstein, Aroma og Duchess, hver med sin særegen smak.
En unik egenskap ved eplebrød er dens fleksibilitet når det gjelder servering. Det kan nytes som en dessert etter middagen, servert sammen med romtemperert smør, eller som en velsmakende frokostrett. Noen foretrekker å skive det og spise det som normalt brød, mens andre liker å varme opp en del og servere den med is.
En annen interessant faktor er bruken av forskjellige krydder i oppskriften. Vanligvis består eplebrød av kanel, sukker, gjær og naturligvis epler. Men noen oppskrifter inkluderer også allehånde, nellik og muskat, noe som gir brødet en rik og rustikk smak.
Til tross for navnet sitt, kan ikke eplebrød virkelig betraktes som brød i den tradisjonelle forstand. Det kan heller beskrives som en blanding av en kake og et brød, takket være bruken av gjær og dens noe tykke struktur. Uansett er det en deilig norsk rett som er verdt å prøve!.