Er du urolig når som rentene øker og prisene på strøm, mat og bensin påvirker økonomien din en god stund fremover? I den artikkelen får du noen gode råd for hvordan du kan håndtere økonomien.

Gjennom hele 2022 har vi vært preget av høye priser. Vi har opplevd strømrekorder på rekke og rad, i tillegg til prisøkninger på mat og drivstoff. Som om ikke det var nok så har rentene blitt hevet voldsomt slik at den nå er på det høyeste nivået siden 2011.

Med den økonomiske usikkerheten kan det være vanskelig å ha kontroll på utgiftene, spesielt når flere utgifter øker på samme tid. Sliter du allerede økonomisk skal det ikke så mye til før man havner i en dårlig økonomisk situasjon. Derfor bør du ta tak i problemet så tidlig som mulig.

Ved å gjøre disse tre tingene kan du sikre økonomien din fremover:

1. Lag et oversiktlig budsjett

2. Vurder om kortsiktige løsninger er det beste alternativet for deg

3. Samle smålån i et forbrukslån

1. Sett opp budsjett

I dag er uforutsette kostnader en av de aller vanligste grunnene til at nordmenn får økonomiske problemer. For å være i forkant kan det derfor være smart å sette opp et realistisk budsjett for tiden fremover.

Her kan det være en god ide å begynne med å gå gjennom tidligere kontoutskrifter før du setter opp et budsjett basert på dine eksisterende utgifter. Du får en bedre oversikt over hver eneste utgift ved å ta utgangspunkt i tidligere pengebruk.

Slik kan du også oppdage andre utgifter du ikke var klar over at du hadde, som for eksempel ulike abonnementer.

2. Kortsiktige løsninger

Kredittkort og forbrukslån er svært raske muligheter når du får en uforutsett og høy regning, men er det den beste løsningen for deg?

Husk at kredittkort kan være dyre å betjene, da de gjerne kommer med en rente på mellom 15 og 30 prosent. Klarer du ikke å betale ned den utestående gjelden før fakturafrist kan du oppleve svært høye rentekostnader. Er du nøye med å betale inn hele gjelden til rett tid, kan dette derimot være en god mulighet.

Hvis du disponerer flere kredittkort, kan det derimot være enkelt å miste oversikten. Tenk gjennom dette nøye før du bestemmer deg for å søke om kredittkort.

3. Samle smålån i et større forbrukslån

Dersom du allerede har et forbrukslån vil det være aller best å betale ned dette så raskt som mulig. Har du heller flere smålån med svært høye renter, kan det være smart å samle disse i et større forbrukslån.

Det er gjerne mye billigere å ha bare ett stort lån enn flere små. Ved å samle lånene dine kan du oppnå både bedre renter og bedre betingelser, noe som kan bli utslagsgivende den kommende tiden.

Husk at det aldri er dumt å spørre om hjelp i forbindelse med økonomien. Ved å snakke med noen som har kompetanse i faget, kan du forenkle den økonomiske hverdagen betraktelig.