Du bruker sannsynligvis mer penger på mat enn du tror. Det anbefales derfor at du får en oversikt over matforbruket ditt. Deretter bør du vurdere hvor mye du ønsker å bruke på mat i måneden. Du kan klare å redusere månedlige matkostnader innen kort tid om du planlegger godt.

Du kan spare mye på å planlegge hva du skal kjøpe i dagligvarebutikken. Mange velger å lage en handleliste før handleturen. Slik unngår du å handle mer enn det du egentlig trenger. Du bør også sjekke om du finner noen tilbudsvarer. De fleste dagligvarebutikker byr på varierte tilbud.

Få en oversikt over matforbruket ditt

Det anbefales at du får en oversikt over hva du bruker å handle inn til vanlig. Slik oppnår du raskt en oversikt over matforbruket ditt. Deretter bør du undersøke om det er andre matvarer som passer bedre. Velg gjerne rimeligere varianter av de matvarene du pleier å kjøpe til vanlig.

Mange dagligvarebutikker fører sine egne merker som ofte er rimeligere. Du bør derfor undersøke om det er andre merker som tilfredsstiller dine forventninger. Ved å velge rimeligere matvarer vil du raskt få ned forbruket ditt på mat. Dette er en utgift som det er verdt å redusere.

Lag et praktisk matbudsjett

Når du har fått oversikt over forbruket ditt, kan du lage et praktisk matbudsjett. Dette gjør det enklere å kontrollere hvor mye du kan bruke på matvarer hver måned. Et matbudsjett kan også inngå i et større husholdningsbudsjett. Et slikt husholdningsbudsjett omfatter vanligvis både månedlige inntekter og utgifter.

Et gjennomtenkt matbudsjett vil på sikt gjøre det enklere å begrense dine månedlige utgifter. Ved å planlegge innkjøpene godt unngår du å bruke mer enn nødvendig. Velger du rimeligere matvarer får du mer igjen å bruke på andre ting. God planlegging kan føre til at du kan spare noen kroner i måneden.

Følg en ukemeny i en hektisk hverdag

En ukemeny kan gjøre det enklere å kontrollere det månedlige matforbruket. Dette betyr imidlertid at du bør bruke tid på å planlegge ukens måltider. Mange aktører har i dag utarbeidet egne ukemenyer. Du finner derfor mange gode alternativer om du foretar noen søk på internett.

Du kan også bruke tid på å planlegge ukemenyen selv. Dette ved å ta utgangspunkt i sunne og praktiske oppskrifter. Det er opp til deg hvilke typer oppskrifter du ønsker å bruke. Du kan ta utgangspunkt i både pris og råvarer. Prisen kan være med å avgjøre hvilken oppskrift som passer.

Tre tips til rimelige og sunne oppskrifter i hverdagen

Du velger selv hvilke oppskrifter som passer for deg i en hektisk hverdag. Ta gjerne utgangspunkt i at du skal lage middag hver dag. Ved å variere oppskriften, blir det morsommere å tilberede råvarene. Bruk gjerne de samme hovedingrediensene i flere oppskrifter.

1.   Bruk oppskrifter med sesongens råvarer

Det anbefales at du bruker sesongbaserte oppskrifter. Om sommeren er det gjerne mange grønnsaker tilgjengelig i dagligvarebutikken. Når høsten kommer er det derimot tid for norske epler og rotgrønnsaker.

I vintersesongen kan du bruke oppskrifter som inneholder både fisk og poteter. Om våren kan du begynne å planlegge grillsesongen. Oppskrifter som inneholder smakfulle asparges, nykål og jordbær.

2.   Ta utgangspunkt i det du har i kjøkkenskapet

Hvis du er bevisst på hva du putter i handlekurven, slipper du å handle mer enn nødvendig. Ta en titt i kjøkkenskapet før du går i dagligvarebutikken. Det kan svare seg å lage en liten handleliste.

Du kan enkelt kontrollere innkjøpene ved å følge en praktisk ukemeny. En slik ukemeny kan baseres på noen få hovedingredienser som du alltid har i kjøkkenskapet. Handlelisten kan derfor inneholde ferskvarer som kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt.

3.   Følg med på gode tilbud i dagligvarebutikken

I en hektisk hverdag er det ikke alltid like enkelt å følge med på gode tilbud. En tilbudsapp kan derfor være en god løsning for deg som alltid er på farten. De fleste dagligvarebutikker har lansert egne apper.

Ukesmenyen kan tilpasses aktuelle tilbud på matvarer. Du kan derfor klare å redusere forbruket på mat innen kort tid. Ved å være bevisst på hva du kjøper, klarer du å tilberede sunne og rimelige oppskrifter i hverdagen.