En sunn og kontrollert nedgang i vekt kan være aktuell i flere forskjellige situasjoner. Myndigheten anbefaler vektnedgang for personer som er definert som tilhørende gruppen fedme grad 2–3.

Dessuten anbefales vektnedgang for personer med overvekt og én eller flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Utover disse gruppene kan det også være noen som ønsker å gå ned i vekt for å få mer energi og overskudd i hverdagen, eller for å oppleve økt velvære.

Spisevaner – den viktigste puslebrikken

Kostholdet er uten tvil det viktigste fokusområdet når du ønsker å gå ned i vekt. Igjen er de norske myndigheten tydelige på at den mest effektive veien til vekttap helt enkelt er å spise færre kalorier. Da vil kroppen forbrenne reserver som er lagret i form av fett og sukker, noe som igjen betyr redusert vekt.

De aller fleste nordmenn er også fullt klar over det grunnleggende når det gjelder kosthold, Helsedirektoratets kostholdsråd er relativt enkle. Det er viktig å spise frukt, grønnsaker, fisk og grove kornprodukter, samtidig som mengden snacks, søtsaker, sjokolade og lignende reduseres. Det er her oppskrifter kommer inn i bildet. Det er mulig å gi vektnedgangen en «kickstart» med ferdige måltidserstatninger, men på lang sikt er det viktig å etablere vaner der oppskriftene i hverdagen også er sunne og gode.

Oversikt, planer og mål er viktig. Det er mer sannsynlig at du går ned i vekt hvis du lager en personlig plan for akkurat din vektnedgang. Planen bør inneholde både langsiktige og kortsiktige mål. Dessuten er det viktig å helt enkelt veie seg med jevne mellomrom, for å følge med på progresjonen.

Trening som en del av vektnedgang

Trening og fysisk aktivitet er et viktig grep for å etablere og vedlikeholde en lavere vekt. Samtidig er det viktig å huske på at trening ikke erstatter et sunt kosthold, du må løpe langt for å forbrenne en stor sjokoladeplate.

Derfor kan treningen også tilpasses til dine egne preferanser og ønsker, det er viktig at treningen er lystbetont. Økt fysisk aktivitet forbrenner selvfølgelig noen ekstra kalorier, og derfor vil treningen også kunne gjøre det enklere å gå ned i vekt – forutsatt at du samtidig overholder kostholdsplanen.

Et avsluttende råd er å alltid sette seg realistiske og sunne mål når det gjelder vekt, og å ha en lav terskel for å spørre om hjelp hvis du merker at temaet vekt er noe som tar opp for mye plass i livet ditt.