Urinproblemer kan ramme alle – både menn, kvinner og barn. For noen kan problemene bli så store at det går utover livskvaliteten. Da kan bruk av kateter være en løsning. Engangskatetre gir mulighet for en praktisk, enkel og hygienisk måte å tømme blæren på.

I hvilke tilfeller kan et kateter være riktig løsning?

Et kateter brukes av personer som ikke får tømt blæren fullstendig på egen hånd. Kateter finnes både som permanente kateter, som legges inn i blæren over en lengre periode, og som engangskateter, som tas ut med en gang blæren er tømt.

Engangskatetre er den foretrukne metoden for å tømme blæren når man ikke kan tisse på vanlig måte.

Har du problemer med å late vannet, kan et engangskateter være en god løsning. Det krever opplæring av helsepersonell, og kan føles litt uvant i starten. Men når du først har etablert en god rutine er engangskateterisering en fleksibel løsning som gjør at du kan tømme blæren både når du er hjemme og når du er på farten.

Vær oppmerksom på at selvkateterisering kun skal utføres etter opplæring fra helsepersonell, ofte en uroterapeut. Derfor er det første skrittet å kontakte legen din dersom du opplever vannlatingsproblemer.

Fordeler med å bruke engangskatetre

Det er flere fordeler ved å bruke engangskatetre for urinproblemer:

  • Hygienisk: Engangskatetre brukes, som navnet tilsier, kun én gang, før de kastes etter bruk. Sammenlignet med permanente katetre er risikoen for utvikling av blant annet urinveisinfeksjon derfor mindre.
  • Enkelt: Engangskatetre er enkle å bruke. Du kan velge å bruke en med kompakt størrelse, slik at de er enkle å ta med og bruke – når som helst og hvor som helst.
  • Diskré: Spesielt kompakte engangskatetre kan brukes diskré, da de er enkle å ta med blant annet i lommen eller håndvesken når du er på farten. Mange katetre leveres også klare til bruk, så det er ikke nødvendig å ha med ekstra utstyr.

I dag finnes flere typer engangskatetre på markedet, for både menn, kvinner og barn. Det er derfor gode muligheter for å finne en variant som passer til nettopp ditt behov.

Du kan ikke alltid bruke dette?

Gode ​​råd for en sikker kateterisering

Du vil få grundig opplæring av helsepersonell når du skal lære å kateterisere. Det kan likevel føles litt vanskelig eller overveldende de første gangene du skal prøve selv. De fleste opplever at det raskt blir lettere, og over tid vil det bli en naturlig del av hverdagen din. For å holde blæren sunn og redusere risikoen for infeksjoner, er det flere gode råd du kan følge når du kateteriserer:

1. Tøm blæren regelmessig
Urinen må ikke være i blæren for lenge. Det er derfor viktig at du tømmer blæren regelmessig – gjerne hver 3.-4. time. Det kan være lurt å lage påminnelser, for eksempel en alarm på telefonen, slik at du ikke glemmer det.

2. Sørg for god håndhygiene
Vask alltid hendene grundig før kateterisering. Unngå å berøre den glatte delen av kateteret under innføring – selv om du nettopp har vasket hendene. Det vil alltid være bakterier på huden, som kan øke risikoen for infeksjoner.

3. Vask deg daglig rundt urinrøret
For å redusere risikoen for urinveisinfeksjon bør du også vaske deg daglig rundt urinrørsåpningen. Her kan du bruke vann og en mild såpe. Når du tørker deg, bør det alltid gjøres forfra og bakover for å unngå overføring av bakterier fra endetarmen til urinrøret.

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast Assistanse

Hvis du opplever vannlatingsproblemer, kan engangskatetre være løsningen som gir deg friheten tilbake. Er du usikker på hvilke produkter du skal velge, kan du registrere deg i Coloplast Assistanse.

Coloplast Assistanse er et ekstra servicetilbud hvor du kan få gode råd, relevant informasjon og inspirasjon til din hverdag med vannlatingsproblemer. Med Coloplast Assistanse kan du også bestille gratis vareprøver. På denne måten kan du enkelt prøve flere varianter, slik at du kan finne det kateteret som gjør hverdagen din enklere.