At enkelte etniske grupperinger fravelger enkelte varianter av fødevarer er vel allment kjent, eksempelvis spiser ikke muslimer eller jødene svinekjøtt, selv om det regnes som helt ordinær mat i store deler av verden. På samme måte er det mange som griner på nesen over enkelte av den østlige verdens kulinariske retter, eksempelvis larver, skorpioner, eller insekter generelt, men visste du at man behøver ikke reise til andre verdensdeler for å oppleve at andre synes det du spiser er utrolig ekkelt? For eksempel synes danskene at den norske ”rekespesialen”, nemlig pølse i brød med rekesalat, høres aldeles uspiselig ut. Litt rart egentlig, da danskene ellers regnes som svært tolerante hva nettopp pølser angår. Det samme med fiskeboller. En delikatesse i Norge, fattigmannskost både i Danmark og Sverige.

Egentlig behøver man ikke en gang utenlands for å finne gastronomiske motforestillinger, de finnes i hopetall også innenfor landets grenser. Kan jo bare nevne lutefisk, smalahove og lungemos. Her er det som oftest enten eller, og enten liker man det, eller så hater man det.

Tar man turen vestover finner man den tradisjonelle skotske retten haggis, som er en slags stuing laget av innmat og andre ting man har for hånden, og drar man enda lenger vest, til Island, finner vi kulinariske delikatesser som syrnet hai, lutefisk og for ikke å glemme, sure sauetestikler i gelatin. En noe annerledes variant av sylte, kan man vel si.

Drar man østover, er det lite som er annerledes i forhold til hva man er vant til, da både svensk og finsk mat er veldig konservativ og ligner et norsk tradisjonelt kosthold ganske mye.