Pasta finnes i mange varianter og fasonger, men den mest kjente (og kanskje kjære) er vel spagettien. Disse bløte trådene er som regel barnas favoritt, og er gjerne en sikker vinner på matbordet, dersom noe enkelt og smakfullt skal serveres, ofte på kort tid. Likevel er det ingen grunn til at maten skal være kjedelig av den grunn, og i tillegg til å bli servert med enten en enkel kjøttsaus eller med pølser, kan man fint variere litt. Har man likevel tenkt seg å servere pølser til, kan man for eksempel stikke pastastråene gjennom pølsene før koking, for på den måten å skape morsomme ”tusenbein”, eller man kan dele opp pølsene i mindre biter først, og dermed lage spennende ”edderkopper”. Det samme fungerer med kjøttboller, under forutsetning av, at det er den type kjøttboller som tåler å kokes.

Har man spagetti til overs fra et tidligere måltid, kan denne fint brukes om igjen, bare den brukes på den rette måten. Å varme den enten i mikrobølgeovn eller en gryte gir sjeldent noe godt resultat, men den er fin å klippe opp og blande i eventuelt en salat, bitene kan stekes eller blandes i andre stekeretter, og de kan brukes i supper. Er det til barna, er en tomatsuppe med ”spagettilarver” et frydefullt måltid som passer godt til halloween, eller man kan bruke dem som ”blodårer” i en ”blodig” omelett.

Har man konditorifarge eller annen matsminke, kan spagettien også farges og blandes i nesten alt mulig. Tenk bare suksessen med grønne eller blå spagettier i potetmosen.