Mange forbinder et måltid med sushi med rå fisk og ris, men faktisk er det ikke slik, for spør man en japaner, vil vedkommende forbinde ordet sushi med et måltid basert på ris tilsatt en spesiell eddik, riseddik.  Deretter kan man bruke nesten hva som helst oppå eller ved siden av, og alt fra grønnsaker og kjøtt, til fugl og fisk kan benyttes. I alle former, både rå, marinert, kokt eller stekt blir brukt, alt ettersom hvilke ingredienser man har for hånden

Sushi laget med rå fisk som en av ingrediensene kalles i Japan for ”sashimi”, sushi laget av ris med fisk eller skalldyr på kalles ”nigiri”, og sushi laget med ris og tang som hovedingrediens, kalles ”nori”.

Det brukes sjeldent krydder i sushi, men unntaksvis kan det i enkelte tilfeller benyttes wasabi eller chili. Ellers er sesamfrø hyppig brukt, både som pynt og som smakstilsetning. Det legges mye vekt på det visuelle når det lages sushi, og for å bli utdannet som sushikokk skal man igjennom en sju år lang utdannelse, hvorav det første året nesten utelukkende går med til å lære å koke risen på den rette måten.

Sushi spises tradisjonelt med pinner, men i den vestlige verden er det akseptert å bruke gaffel. Vanligvis drikkes det varm risvin (sake) til, eller øl (kirin), og i den senere tid har mange valgt å servere champagne til.

Ønskes det en ”norsk” variant av sushi, kan det anbefales å prøve seg frem med både røkt laks og forskjellige varianter av røkte skinker. Bacon er også fint, men bør da ikke dyppes i soyasaus.