Ingredienser
400 g kjøttdeig/karbonadedeig 1 squash, middels stor 1-2 ss olje 1 boks hele tomater 1 hvitløksbåt 1 ts basilikum 1 ts salt 1 krm pepper 6 poteter ½ dl melk 1 ss smør 2 eggeplommer
Tilberedning
Begynn å lage potetmos. Skrell og kok potetene myke. Varm oljen i pannen. Tilsett kjøttdeig og brun den. Grovriv squash og la den putt den i kjøttdeigen og la dendet frese sammen en stund. Tilsett tomatene, krydre med presset hvitløk, basilikum, salt og pepper. La det koke slik at vesken dunster av. Legg kjøttdeigrøren i en lett smurt ovnssikker form. Press potetene i en potetpresse, eller visp dem sammen. Tilsett melk og matfett. Visp det porøst, og rør ned eggeplommene. Fyll en sprutepose med mos, og lag et rutenett med mos over kjøttdeigrøren. Sett formen i ovnen og gratiner i 225 grader i ca 20 min. Server med kokte grønnsaker, f.eks brokkoli. Tips: Forenkle retten ved å lage retten med potetmos, rør inn eggeplommer og følg oppskriften.

Om Farskaka

Farskaka er et tradisjonelt svensk bakverk som er blitt stadig mer populær i det norske kjøkken. Det finnes flere variasjoner av denne kaken, men den vanligste er en rund, flat kake med et distinkt mønster preget på overflaten.

Det som gjør Farskaka så spesiell er kombinasjonen av ingredienser som gir den en distinkt og unik smak. Kaken er basert rundt en blanding av hvetemel, smør, sukker og egg. Noen av de mer unike elementene i oppskriften inkluderer mandelflak og kardemomme, som gir kaken en delikat, mandelaktig smak med en krydret undertone. Farskaka er også kjent for sin søte sirup, som trekker inn i kaken og gir den en fuktig, nesten karamellaktig tekstur.

Til tross for sin svenske opprinnelse, har Farskaka blitt populær i mange andre land, inkludert Norge. Den norske versjonen av Farskaka er ofte litt mindre søt og mer krydret enn sin svenske motpart. Dette kan skyldes variasjoner i lokale smakspreferanser, samt tilgjengeligheten av forskjellige ingredienser.

Å lage Farskaka er ikke spesielt komplisert, men det krever litt tid og planlegging. Først må du blande de våte og tørre ingrediensene separat. Deretter kombineres de to blandingene for å lage kakerøren. Etter at røren er blandet, helles den i en kakeform og settes i en forvarmet ovn. Kaken krever ikke mye oppfølging under stekingen, men det er lurt å sjekke den regelmessig for å sikre at den ikke blir for mørk. Når kaken er ferdig stekt, er det viktig å la den avkjøle før du serverer den, da dette vil gjøre den lettere å skjære.

I Norge er det blitt vanlig å servere Farskaka som dessert, gjerne med en kopp kaffe eller te. Men kaken kan også være en utmerket følgesvenn til et ettermiddagsmåltid eller som en godbit i en spesiell anledning. Uansett når du velger å nyte Farskaka, er det en ting som er sikkert – du vil bli henrykt over den unike smaken og teksturen til dette tradisjonelle skandinaviske bakverket.