Ingredienser

3 ½ dl melk
100 g smør
50 g gjær
1 l hvetemel
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme

Tilberedning

Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. Ha i hvetemelet, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.

Ha deigen over på en melet overflate, del den i 10 like store emner og trill boller og trykk dem flate. Legg på ca. 1 ts ferdig fyll midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sette bollene med skjøten ned på stekeplaten og sett dem til heving.

Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7-15 minutter. Pensle bollene med litt skummet melk idet de kommer ut av ovnen, da blir de halvblanke. Avkjøl dem på rist.

Bland melig og noen teskjeer melk itil en fyldig glasur, og bre over toppen av bollene. Om ønskelig kan disse i tillegg deles i to og fylles med et lag pisket krem, da er det greit med et melisdryss på toppen.

Mandelfyll
100 g mandler
100 g melis
ca. 2 ss vann
eller bruk ferdig kransekakemasse.

Kjør mandlene i en kjøkkenmaskin, og bland inn melis og vann. Kransekakemassen kan gjerne blandes med noen spiseskjeer melk, for å få en litt løsere konsistens.

Vaniljekrem
Ferdig vaniljekrem

Fruktfyll
150 gram tørket frukt, som for eksempel mango, papaya eller jordbær.
2 ss kokende vann

Kjør frukten og vannet sammen i en kjøkkenmaskin.