Har du tenkt deg på ferie til Danmark, og lurer du på hva du skal spise?

Til tross for at vi nordmenn ser på danskene som våre skandinaviske brødre (og søstre), så har de en helt annen matkultur.

Og denne matkulturen bør du prøve å dykke litt inn i når du befinner deg i den danske hovedstaden.

Etter å ha bodd i Danmark i tre år, har jeg god erfaring med dansk mat.

Her er mine fem favoritter.

1. Smørrebrød

Smørrebrød er en ikonisk dansk rett som består av et stykke rugbrød som grunnlag, rikelig pålagt med forskjellige toppings. Denne tradisjonelle danske lunsjen er kjent for sin varierte og kreative bruk av pålegg, som kan inkludere kaldt kjøtt, fisk, leverpostei, ost, og diverse grønnsaker.

Smørrebrød serveres ofte med syltede agurker eller rødbeter, og er kjent for sin estetisk tiltalende presentasjon. Det er vanlig å spise smørrebrød med bestikk, og retten er et «must» å prøve for enhver som besøker København. Hver restaurant har sin egen unike vri på smørrebrød, noe som gjør det til en spennende kulinarisk opplevelse.

Om du lurer på hvor du skal spise smørrebrød, så har VisitDenmark laget en fin oversikt over Københavns smørbrød-restauranter her!

2. Frikadeller

Frikadeller er danske kjøttboller, laget av en blanding av hakket kjøtt (vanligvis en kombinasjon av svinekjøtt og oksekjøtt), løk, egg, melk, og brødsmuler.

De serveres ofte med poteter, brun saus og rødkål, og er en hjemmekoselig, tradisjonell rett. Frikadeller kan også finnes i en mindre versjon som en populær snack eller forrett. Denne retten er dypt forankret i dansk matkultur, og hver familie har sin egen oppskrift, som ofte går i arv gjennom generasjoner.

3. Stegt Flæsk med Persillesovs

Stegt Flæsk med Persillesovs er Danmarks uoffisielle nasjonalrett.

Retten består av sprøstekt svinebacon, servert med en kremet persillesaus. Retten ledsages ofte av kokte poteter og er kjent for sin enkle, men rike smak. Kombinasjonen av det sprø svinekjøttet og den milde, urteaktige sausen gjør dette til en favoritt blant dansker. Det er en kulinarisk opplevelse som gir et glimt inn i det danske kjøkkenets sjel.

4. Rød Pølse – klassikeren fra danske pølseboder

Rød Pølse er en type dansk pølse som er spesielt populær som gatekjøkkenmat. Denne lyse røde pølsen serveres ofte i et brød, lik en hot dog, og er toppet med sennep, ketchup, remulade, ristede løk, og agurksalat.

Rød Pølse er kjent for sin distinkte smak og farge, og er et must for de som ønsker å oppleve ekte dansk gatekjøkkenkultur. Den er enkel, deilig og perfekt for et raskt måltid på farten.

Man kan nesten ikke ha vært ordentlig turist i København uten å ha stukket innom en av de velkjente danske pølsebodene.

Og for all del: du MÅ tørre å prøve den røde pølsen. Den er ikke farlig.

5. Æbleskiver

Æbleskiver er en dansk dessert som tradisjonelt spises rundt jul, men er også populær gjennom hele året. Disse små, runde pannekakeballene er søte og luftige, og serveres vanligvis med syltetøy og et dryss av melis.

For ordens skyld: «æbleskiver» oversettes direkte til «epleskiver» på norsk.

Æbleskiver lages med en spesiell stekepanne som gir dem deres karakteristiske runde form. De er et koselig tilskudd til ethvert kaffebord og gir en søt avslutning på et dansk måltid. Denne desserten er et must for de med søt tann som besøker København.