FOLKEFEST: Ølfestivalen i München er kanskje den mest kjente, men det finnes spennende festivaler i mange andre europeiske storbyer også. 

Interessen for øl har aldri vært større. Økningen i antall mikrobryggerier har vært eksplosiv og hjemmebrygging av øl har blitt nærmest en folkebevegelse. Med denne trenden stiger også interessen for ølfestivaler. Ølentusiaster over hele verden står klar til å reise til nye land for nye ølopplevelser og for å treffe likesinnede.

– De fleste forbinder nok ordet ølfestival med oktoberfestivalen i München, men i dag finnes det så uendelig mange flere enn akkurat den, sier informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Hun forteller at det bare i  Tyskland arrangeres en håndfull festivaler og messer som tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år. Og Tyskland er ikke alene. Andre land med sterke øltradisjoner er Belgia og Tsjekkia, som i dag også er vertsland for store festivaler.

− Ølfestivalen er en utmerket måte å oppleve og utforske en by på. En festival er en folkefest der alle omgås alle og lokalbefolkning, turister og eksperter samles rundt en felles interesse for mat og drikke, fortsetter Larsen-Vonstett.

Nedenfor har Ving samlet 8 ølfestivaler som du enkelt kan besøke med Vings ruteflypakker.

1. Czech beer festival (Praha 12.-28. mai 2016)

Det er ingen hemmelighet at øl er stort i Tsjekkia, noe landets mange festivaler vitner om. Czech beer festival strekker seg over 16 dager og tilbyr besøkende øl fra 70 forskjellige tsjekkiske bryggerier. Som tilbehør til ølen serveres klassisk, tsjekkisk mat tilberedt av kokker, bakere og slaktere fra hele landet.

2. Buda Castle Beer Festival (Budapest 9.-12. juni 2016)

Frister det å kunne velge og vrake blant 200 forskjellige ølsorter er dette festivalen for deg. Den finner sted i slottet Buda Castle i Budapest, og her finner du blant annet klassikere som Heineken, ulike mikrobryggerier som lager øl med alle slags smaker og et helt område med ciderbryggerier på rad og rekke. Med andre ord er det stor sjanse for at du vil finne noe som faller i smak.

3. International Berlin Beer Festival (Berlin 5.-7. august 2016) 

Festivalen innehar Guinness verdensrekord «the world’s longest beer garden» med sine 800 000 besøkende og 340 bryggerier fra 87 land. I år feirer festivalen 20-årsjubileum, noe som i seg selv gjør den verdt å besøke.

4. Great British Beer Festival (London 9.-13. august 2016)

Arrangøren «Campaign for real ales» kan love over 900 ekte ales i tillegg til cider og perries(pærecider). Med muligheter for kurs og prøvesmaking er dette en festival både for deg som vil drikke godt i hyggelig selskap og for deg som ønsker å lære litt i tillegg.

5. Irish Craft Beer Festival (Dublin 17.-19. august 2016) 

Snakker man om irsk øl, tenker de fleste Guinness. Hva er vel da bedre enn en craft beer-festival i Dublin for å løfte frem alle mikrobryggeriene på øya? Mer enn 50 irske bryggerier som tilsammen serverer 200 ulike ølsorter (og ingen av dem er Guinness). En aha-opplevelse av alt hva Irland har å by på av øl.

6. Belgian Beer Weekend (Brussel 4.-6. september 2016)

Belgia er et land som tar sin øl på alvor, litt vel mye alvor vil kanskje noen hevde. Vert for denne festivalen er National Federation of Belgian Brewers, en organisasjon med mer enn70 bryggerier på medlemslisten. I tillegg til å smake på øl fra samtlige av Belgias bryggerier, kan du her overvære en seremoni i regi av organisasjonen ”The Knighthood of the Brewers”, der personer som har gjort en innsats for belgisk ølindustri slås til riddere.

7. Pint Bokbier Festival (Amsterdam 21.- 23. oktober 2016)

Nederlenderne lager øl som ingen andre, og Bokbier Festival er en hyllest til nettopp dette. Hvert år lokkes titusenvis av gjester til å oppleve mer enn 50 forskjellige ølsorter, alle av typen bokbier. Du får et glass ved ankomst, og så er det bare å ta runden blant alle stands og smake på alt som festivalen har å by på.

8. Oktoberfest (München 17. september til 2. oktober 2016)

Man kan ikke snakke om ølfestivaler uten å nevne Oktoberfest i München. Hvert år fra midten av september til begynnelsen av oktober arrangeres den historiske festivalen. Med om lag seks millioner besøkende, 183 år på baken og utallige kopier av festivalen rundt i verden, er det ingen tvil om at dette er stedet å være hvis man er glad i øl.

Ving er Norges største reisearrangør med reiser til mer enn 300 reisemål i over 40 land. Ving arrangerer charterreiser, fleksible pakkereiser med rutefly, i tillegg til flybilletter og hotell for de som vil reise på egen hånd. Reisene selges via internett, telefon, i egne butikker samt utvalgte reisebyråer over hele landet. Ving Norge AS har 89 ansatte og over 400 000 reisende årlig.