Det er få steder i verden det fortæres så mye poteter med brun saus i en eller annen form som i de skandinaviske landene, faktisk så mye at over halvparten av alle spiste måltider inneholder disse to ingrediensene. Opprinnelig stammer poteten fra Andesfjellene i Peru og Chile, hvor den har vært nyttet som matrett i over 4000 år og det er kun de siste 250 årene den har vært et innslag på norske spisebord. I første omgang på de rike og velholdtes bord og noe senere på allmenhetens. Poteten ble hurtig populær, spesielt fordi den er så enkel å dyrke.

I begynnelsen var det kun overklassen som hadde råd til denne eksotiske grønnsaken fra den andre siden av kloden, og det var langt fra alle som visste hvordan man hverken dyrket eller tilberedte den. Historiene forteller om fattige bønder som stjal potetplanter fra de rikes åker, men da de ikke visste at det kun er selve rotfruktene som befinner seg under jorden som er spiselig endte dessverre mange av disse tyveriene med døden til følge. Ikke fordi det var dødsstraff for å stjele poteter, men simpelthen fordi alt over jorden er svært giftig og absolutt ikke under noen omstendigheter må spises.

Dette gjorde at mange trodde potetplanten var forhekset og kun noen å utvalgte kunne spise den uten å bli syk eller dø av det, men etterhvert lærte også bøndene hvordan den både skulle dyrkes og tilberedes, og den ble hurtig et populært innslag i det daglige kostholdet. Spesielt egenskapen med at man planter en enkelt potet og får flerfoldig tilbake gjorde at den hurtig spredte seg over hele landet, og dens gode egenskaper for lagring bidro til at mange sverget til den som hovedingrediens i de fleste måltider. I mange tilfeller var den også den eneste ingrediensen, kanskje bare etterfulgt av et stykke kjøtt eller fisk.

Mens våre forfedre sannsynligvis spiste poteten i sin enkleste kokte form, finner man i dag tusenvis av måter å tilberede dem på og det finnes kokebøker utelukkende med poteter i alle mulige varianter. De kan kokes, stekes, friteres, grilles eller spises rå, og den er et hyppig innslag i andre matretter man normalt ikke forbinder med poteter overhodet. Poteten blir også brukt som erstatning for andre ingredienser i enkelte retter, og den er også ofte brukt i dyrefor. Enten som mel, eller som mos, ikke så veldig ulikt den vi selv spiser. Til blant annet middag, gjerne sammen med pølser eller noe annet passende.

Poteten er usedvanlig næringsrik og inneholder en stor mengde vitaminer som er gode for kroppen. Dog kan de inneholde i overkant mye karbohydrater som kan være ugunstige for blant annet diabetikere. Ved siden av å være en hyppig ingrediens i tradisjonell matlaging har potetene også en mengde andre bruksområder. Blant annet finnes det flere alkoholholdige drikker utelukkende basert på poteter, og den blir brukt til for eksempel trykk på tøy. En populær aktivitet spesielt blant den yngre garde.

Så populær er denne lille rotknollen, at den har skapt liv til et eget ordtak. Å være som poteten, betyr noe så enkelt som at man kan brukes til alt.