Molo, strand og båt

I sommerferien er det lagt opp å oppholde seg ved vannet og fiske fra mollene, stranden og evt. fra båt – men i sensommeren og høstferien er det også mulig å bli på fisketur enten med vennene eller med familien, når bare dere er iført fornuftig tøy. Prøv å arrangere en fisketur med barna, de vil synes, det er spennende – spesielt hvis dere er så heldige å få en fisk på kroken.

Når dere fisker fra kyst eller fra mollene rundt om i de små havnene, kan dere være heldige å fange makreller, rødspette, ørreter, sild, lakser, torsker eller åler, fordi disse saltvannsfiskene søker inn på lavt vann etter føde. Om sommeren kan dere også fange horngjel og fjesing, mens skrubberne lever nede ved en mudrete bunn f.eks. i fjorder. Men vær svært forsiktig med fjesingen. Den kalles også for «havets hoggorm».

På påler og steiner vokser det blåskjell, som dere kan samle og tilberede eller bruke som fiskeagn. Vær oppmerksom på ikke å samle muslinger, hvis sommeren er så varm at det er blomstret opp giftige alger.

Lysing, lomre, kveite og kolje er også gode høstfisker – men fisk man kan spørre etter hos fiskehandleren, fordi de lever på så dypt vann at de sjelden fanges ved sportsfiske.

Hvis det er første gang, dere skal på fisketur, er det en god idé å overveie følgende:

* Fiskestang og herunder agn eller blinker: Det, dere skal bruke, avhenger av hva slags fisk dere vil fange. Blikk, f.eks. sølvblikk eller røde blinker, bruker dere til fisker som svømmer nær vannoverflaten, f.eks. ørret eller makrell, og agn til de andre som lever dypere, f.eks. laks og torsk.
* Agn: Sandormer, friske fiskestykker eller musling. Typen av agn avhenger av hvilken type fisk dere vil fange.
* En skarp kniv og kluter.
* En kjøleveske med frostelement, så dere kan holde fiskene friske.
* Liten stol, varme tepper og varmt tøy samt praktisk fottøy.
* Matpakke og varmt å drikke.
* Redningsvest til barna – og også til de voksne, hvis dere fisker fra båt. I en båt bør dere også ta med VHF radio og mobiltelefon samt nødbluss.
* Les mer om sikkerhet på Sjøsportens sikkerhetsråd
* Fiskekort. Man skal ha fiskekort og fiskekort for å fiske i Danmark, men det kan – de fleste stedene – kjøpes på en nærliggende gård eller campingplass. Se hvordan på Skogs- og naturstyret

Sjøer, elver og fjorder

I ferskvann kan dere være heldige å fange: Abbor, det en vanlig ferskvannsfisk og en grådig rovfisk. Gjedda som er en langstrakt fisk med flatt hode og spisse tenner, også en grådig rovfisk. Karper, som man knytter med karpedammer ved de større herregårdene. I ferskvann lever også knute som er beslektet med torsker samt regnbueørreter som kan forveksles med lakser. Ørretkjøttfull er imidlertidig lyst hudfarget og mer mager enn laksekjøtt. Endelig er det gjørs som er beslektet med abboren samt braset og skaller. Ferskvannsfisk smaker utmerket og er ikke skitne eller farlige å spise. Store fisker kan inneholde en del kvikksølv, slik at man skal ikke spise det så ofte.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.