For at en fest kan bli god, er det viktig med planlegging, slik at man selv kan nyte fest og gjester.

Vi har samlet en rekke gode råd, som kan hjelpe deg under forberedelse av festen.

Anledning
Hva er anledningen til å holde festen, og hva slags fest skal det være? Kanskje er det et bestemt tema som passer til anledningen. Tenk også på årstiden, og hvor festen skal finne sted. Om sommeren kan festen holdes i f.eks. hagen, som skogtur, seiltur … mulighetene er mange.

Invitasjon
Det er deilig å motta en vakker festinvitasjon. Lag en personlig invitasjon som passer til festens tema og inviter gjestene i god tid – gjerne 1-2 måneder før ved en større fest. Husk å få svar ca. 14 dager innen festen.

Fysiske fasiliteter
Hvor mange skal inviteres til festen, og skal gjestene sitte eller stå? Begynn i god tid å overveie lokaler, bord og stoler, service, duker og servietter samt underholdning. Duge, service, bord og stoler kan man leie. Servicet kan også være en kombinasjon av papptallerkener, papirduk og riktig bestikk. Husk bordpynt, bordkort/- flat samt gavebord og vaser til blomster.

Komfyr, kjøl og frys
Ved festlokalet skal det være gode kjøleskapsforhold, komfyr og ovner samt oppvaskmaskin – og også gjerne god kjøkkensbenkplass. Sjekk også garderobe og toalettforhold.

Hjelp på kjøkkenet?
Hvis du skal ha mange gjester, må du overveie, om du skal låne eller leie ekstra ovn, kjøleskap, fryser, og om panner og gryter er store nok. Husk kjøkkenhåndklær, oppvaskfiller og skarpe kniver! Tenk også over om du skal ha hjelp på kjøkkenet.

Buffé
Tenk på om gjestene kan sitte bekvemt. Man beregner min. 50 cm pr. person ved et spisebord. Og sørg også for at det er god plass, hvis gjestene skal gå omkring en buffé. Skal du ha stor fest, kan det være en fordel med to ens buffébord, slik at flere gjester raskere kan komme omkring bufféen.

To do lister
Når du vet hvilke retter du vil servere, og hvor mye mat du skal kjøpe, kan det være en hjelp at lage lister – dels handlelister som deler seg over flere dager og arbeidslister, slik at oppgavene også blir fordelt. Og overvei om du kan delegere noen av arbeidsoppgavene.

Anretning
Anretning av maten betyr mye, da vi også spiser med øynene. Hvis du serverer buffé, så overvei om forretten kan anrettes og stå klar ved hver konvolutt, det innleder festen på en god måte. Og sett ikke all maten på bordet på en gang. Fyll opp fatene underveis – og sørg for å anrette de varme rettene på varme fat, evt. plassert på varmeplater, slik at maten forblir varm. På samme måte kan smør og andre svært kalde retter plasseres på et kaldt underlag f.eks. pakket inn fryseelementer.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.