Når du er gravid, er det særlig viktig at du spiser sunt og varierte, at barnet har behov for vitaminene fra en god kost for å utvikle seg. Hvis det mangler noe i kosten din, så blir dette ikke bare til en mangel i din egen kropp, men det påvirker også barnets utvikling. Derfor er graviditet en god anledning til å ta opp spisevanene dine til revisjon og overveie, om det er noen matvarer, du mangler i din normale kostsammensetning.

Spis ikke for 2, spis for 11/8
De fleste tenker at det er nødvendig å spise for to, når man blir gravid, men den mengden av ekstra energi som kroppen har bruk for under graviditeten, er bare 300 kcal om dagen. I ammeperioden er behovet for ekstra energi faktisk større og utgjør 500 kcal om dagen. En med normal vekt kvinne inntar omkring 2200 kcal om dagen, slik at den ekstra energimengden, graviditeten krever, svarer egentlig bare til 1/7-1/8 av et normalt energibehov. 300 kcal svarer f.eks. til 3 bananer eller en halv liter lettmelk.

En graviditet krever noe særlig av kroppen din, og derfor er det under graviditeten viktig å overveie, hvilken type mat du inntar. Det er også viktig, hvordan du setter sammen maten, slik at du får dekket alle de viktige behovet for ekstra protein, vitaminer og mineraler, som barnet har bruk for. Selv om du tar en vitaminpille eller en vitaminpille for gravide, så er dette ikke en unnskyldning for ikke å spise sunt. For eksempel inneholder disse vitaminpillene ikke nok kalsium til å dekke behovet din. Og fordelene ved å spise sunt kan ikke utkonkurrere medisin.
Vitaminer og mineraler

Viktige vitaminer og mineraler under graviditeten og ammeperioden er:

Vitamin A – er med på å lese genmaterialet, når det lille nye mennesket skal dannes. Det funnet i for eksempel i leverpostei, kjøtt, meieriprodukter, fisker og egg. Det er på den andre siden viktig ikke å få for mye A-vitamin, så derfor anbefales det at gravide ikke spiser lever, da lever inneholder veldig svært Vitamin A.

Vitamin B12 – brukt til celledeling, blod og nerver. Funnet i kjøtt, melk, ost, lever egg og fisker. Hvis du er vegetarianer, er det en god idé å ta et tilskudd av B12 under graviditeten og ammingen.

Vitamin C – er et sentralt vitamin i oppbygningen av kroppen. Funnet i appelsiner, grønn og rød paprika, spinat, brokkolier, tomater, poteter og jordbær.

Vitamin D er enda et sentralt vitamin for kroppen under graviditeten. Kroppen din danner det selv via solens UV-stråler, men det er jo begrenset, hvor mye sol, det er her i Danmark. Så Sundhedsstyrelsen anbefaler at gravide tar et tilskudd på 10 mikrogram D-vitamin under hele graviditeten. Det svarer til, hva som finnes i en vanlig vitaminpille. Vitaminet finnes også i begrenset mengde i for eksempel fete fisker (laks, sardin, sild, makrell), torskerogn, egg og ost.

Folat – folinsyre – har stor betydning for at cellene deler seg korrekt. Folinsyre er dermed særlig viktig for at barnets vekst kommer til å forløpe normalt. Man har funnet ut at et tilskudd av folinsyre i de første månedene av graviditeten forminsker risikoen, ganske betydelig, for at barnet utvikler neuralrørsdefekt. Barnet utvikler nevralrøren som senere blir til hjerne og ryggmarg svært tidlig i graviditeten. Faktisk allerede før mange kvinner oppdager, de er gravide. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen at hvis man forsøker å bli gravid, så bør man ta et tilskudd av folinsyre allerede i denne perioden. Ellers anbefales det at man tar et tilskudd på 400 mikrogram av folinsyre, fra graviditetens begynnelse og 3 måneder fram. Folinsyre, som er i vitaminpiller, tas lettere opp av kroppen enn forlatt, noe som er den måten hvorpå vitaminet opptrer i matvarer. Matvarer som inneholder fullt, er blant annet grønne bladgrønnsaker, tørket bønner, nøtter og mandler.

Jern – er svært viktig i graviditeten, da det har stor betydning for at de røde blodlegemene kan transportere oksygen rundt. Under graviditeten økes blodmengden betydelig, og foruten oksygen til din eget behov, skal du også sørge for at det transporteres tilstrekkelig oksygen til barnet. Hvis ikke du får et jerntilskudd, har du 20 % risiko for å komme til å lide av blodmangel under graviditeten. Jerntilskuddet går også til å dekke blodtapet ved fødselen, samtidig med at det er viktig at barnet har et godt jerndepot ved fødselen. Først fra 6 måneders alder skal barnet ha et tilskudd av jern. Kjøtt, fjærkre, brød, egg og grønne grønnsaker er gode kilder til jern.

Kalsium – styrker knoklene, men har også en lang rekke andre svært viktige funksjoner. Barnet krever en del kalsium, så derfor er det viktig at du sørger for å spise, slik at du også får din eget behov dekket. Ellers kan du for eksempel få problemer med hull i tennene. En halv liter melkeprodukt om dagen er tilstrekkelig til å holde deg vel forsynt med kalk. Og det er likegyldig, om det er fet eller mager melk, det inneholder like mye kalsium.

Sink – styrer noen av genene i arveanleggene og har stor betydning for barnets vekst og utvikling. Sink fås ved å spise kjøtt, melk og ost. Kornprodukter, belgfrukter, nøtter og grønnsaker.

Gravide vegetarianere skal, grunnet det at noen vitaminer tas best opp gjennom animalske produkter, være oppmerksomme på at de får av nok: sink, jern, vitamin A, vitamin D, selen, jod og kalsium. Dette kan godt la seg gjøre, hvis man sørger for å spise allsidig vegetarmat.
En oppsamling av de viktigste matvarene å spise under graviditeten er:

* Kjøtt, fisk og fjærkre
* Melk og egg
* Grove kornprodukter: brød, müsli, havregryn, rugbrød, knekkebrød
* Grønne bladgrønnsaker: brokkoli, spinat, bønner osv.
* Frukt og grønnsaker, som for eksempel kål.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.