Menyens sammensetning

Ved sammensetning av meny, tenk da over anledning, årstid og fargesammensetning, når du finner fram oppskrifter. Hvis du planlegger en buffé, så begrens antallet oppskrifter, heller færre, men gode valgte ut. Overvej om det skal være litt snack til velkomst.

Forberedt i god tid
Overvei å velge oppskrifter det lar seg forberede og/eller fryse i god tid. Og velg oppskrifter som fordeler seg på henholdsvis kokeplater og ovn, det letter tilberedningen. Kanskje skal det også være et par barnevennlige retter, eller retter som tar høyde for dietter.

Om å gange opp oppskrifter
Når man dobler opp oppskrifter, skal mengden av krydder, salt og paprika ikke fordobles. Hold noe tilbake og smak til retten.

Forbered og legg i kjøleskap
De fleste grønnsakene kan du rense eller skrelle dagen før og oppbevare i kjøleskapet i plastposer egnet til matvarer. Det gjelder også salat.

Skrell dagen før
Poteter kan du skrelle dagen i forveien. Legg de hele potetene i en skål, dekk med vann tilsatt litt sitronsaft og stil potetene kjølig. Hvis potetene skal skjæres ut, skal det først gjøres, like før de skal brukes.

Beregn tid til opptining
Store frosne steke o.l. er lang tid om å tine opp. Beregn ca. 1 døgn pr. kg kjøtt til opptining i kjøleskapet.

Bruk steketermometer
Stege er lettere å steke med et steketermometer enn på tid. En stek kan godt hvile en times tid og holde seg varm, hvis den er pakket godt inn. Se også lenker herunder.

Skrell poteter dagen før
Pilte poteter som skal serveres varme, kan du koke og pille dagen før. Oppbevar de pilte potetene i kjøleskap, under et kjøkkenhåndkle. Lun potetene i lettsaltet vann.

Bring vannet i kok
Store porsjoner av poteter og grønnsaker tar lang tid å få til å koke – ha dem i kokende vann.

Max 5° i kjøleskapet
Kjøleskapet blir ofte åpnet ved forberedelsene til en fest – og det skal romme mange ting. Sørg for at temperaturen ikke overstiger 5°.

Avkjøl maten raskt
Avkjøl raskest mulig den tilberedt maten, før du stiller den i kjøleskapet. Del f.eks. maten i mindre porsjoner og avkjøl dem i kaldt vann med isbiter. Stil den avkjølt maten i kjøleskapet. Leie evt. et kjøleskap ekstra.

Kasser matrester
Kasser matrester som har stått på bordet/bufféen i et lunt lokale.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.

Mer om: Gode råd om å lage mat til mange

Å lage mat til en større gruppe mennesker kan være en utfordring, men det finnes mange gode råd å følge for å unngå stress og sikre et vellykket måltid.

Planlegging er nøkkelen når man skal lage mat til mange. Velg en meny som kan forberedes på forhånd. For eksempel gryteretter, lasagne, eller en stor roastbiff som kan hvile mens du lager resten av måltidet. En delikat salat kan også lages på forhånd, så lenge dressingen holdes separat og blandes inn rett før servering.

Et annet råd er å holde ting enkelt og ikke overkomplicere menyen. Måltidet trenger ikke å være sofistikert for å være vellykket; fokus skal være på smakfulle retter som alle vil like. Husk også å ta hensyn til eventuelle dietthensyn blant gjestene, så alle kan nyte maten.

En stor gryte, kasserolle eller ovnsform er ideell når du lagrer mat til mange. Dette gir enkel servering og minimal rensing etterpå. I tillegg, bruk ingredienser som er i sesong og lett tilgjengelig. Dette er ikke bare kostnadseffektivt, men gir også maten en frisk og rik smak.

Til slutt, hold deg organisert. I de fleste tilfeller vil du lage flere retter samtidig, så det er viktig å ha et klart bilde av hva som trenger å gjøres og når. Sørg for nok plass på kjøkkenet, rydd unna unødvendige ting og ha alle ingrediensene klare før du begynner.

Å lage mat til mange kan være en givende opplevelse, spesielt når godt forberedt. Med disse rådene skal du være godt på vei til å servere et vellykket og stressfritt måltid.