Har du noen gang sett et meget fristende bilde av en matrett, og blitt noe skuffet over det du har blitt servert på tallerkenen? Da er du neppe alene, for fotografering av mat er nærmest en kunst i seg selv, og de store internasjonale restaurantkjedene lar neppe tilfeldigheter avgjøre noe når de skal forevige hamburgerne, pizzaene, kebabene eller hva det enn måtte være. Er du glad i å lage mat selv, så kan du kanskje fange opp noen av disse triksene for å gjøre bildene like appetittlige som maten i seg selv faktisk er.

Få maten til å se like bra ut som den smaker

Luktesansen er trolig viktigere enn synet når man skal avgjøre om maten er god eller ikke bare ved å se på den. Og det sier seg selv at det er vanskelig å kjenne lukten av maten når man ser på fotografier, og følgelig blir det opp til øynene å vurdere om en matrett er appetittlig eller ei. Derfor er det slettes ikke sikkert at det du lager tar seg like bra ut på bilder, med mindre man tar forhåndsregler og tenker seg om både når man lager maten og når man klasker den utover tallerkenen. Her gjelder det å dandere skikkelig hvis man skal få gode bilder!

Det første man trenger er naturligvis et godt kamera. Et speilreflekskamera er nok det mest aktuelle, men kanskje vil man ta bilder i actionsituasjoner der folk spiser i et hyggelig selskap? Da kan for eksempel et GoPro-kamera være et godt alternativ, og det finnes mye forskjellig GoPro-tilbehør på markedet som gjør det langt enklere å ta fotografier når ting er i bevegelse.

Et av de beste triksene når man skal knipse matbilder, er å bruke lav dybdeskarphet. Du fokuserer på matretten, mens bakgrunnen blir utydelig. Stor blenderåpning og stor brennvidde er stikkordene her. Videre så er komposisjon og motiv nesten viktigere enn fototeknikk. Man bør ikke ha for mange elementer på tallerkenen, og plasseringen er viktig. Fargene bør matche hverandre, og det er viktig med balanse i bildet. Dessuten bør det ikke være søl og ellers ting som får matretten til å se mindre appetittlig ut – hamburgeren bør for eksempel ikke renne over av dressing.

Etterbehandling av matbilder

Selv om du gjør en god jobb med komposisjonen og fotograferingen, så vil man i mange tilfeller ville måtte gjøre en grov etterjobb med matbilder. Kanskje ikke hvis bildene knipses til bloggen eller personlig bruk, men hvis de skal trykkes på en meny eller kanskje til og med på et skilt, så er det viktig at det ser bra ut. Som vi nevnte innledningsvis har du helt sikkert bestilt noe på Burger King eller McDonalds og blitt noe skuffet over utseendet på det du har servert, ettersom bildene viste noe helt annet. Dette er mye takket være en god redigeringsjobb, som har fått maten til å se så god ut at det nærmest er umulig å servere noe som ligner.