Julen er tid for fet mat som ribbe og pinnekjøtt. Til stor begeistring for rottene feiler mange når de skal kvitte seg med mat- og fettrestene.

Rotter spiser og gnager på stort sett alt de kommer over og kan gjøre stor skade om de kommer seg inn. De er gode svømmere og kan få tilgang til huset via kloakk og avløpssystem.

– Gnagerne kan komme seg inn på de utroligste måter og trenger kun en åpning på 12 mm for å presse seg inn. De kan også komme inn i huset via toalett eller rørsystemet, sier Svein Stormoen skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Kast matrester og fett i matavfall

I juletiden spises det mye fet mat som ribbe, pinnekjøtt og bacon til lutefisken. Dessverre er det mange som heller fettet ut i toalettet eller skyller det ut i vasken. På denne måten blir de raskt kvitt det og de tenker ikke over at dette kan få lite hyggelige konsekvenser.

– Fett etter ribbe og pinnekjøtt er god mat for rottene. Skyller du ned fett og annet restavfall i toalettet eller vasken så vil dette stivne etter kort tid, og det er nesten som å legge ut åte for rottene, de elsker det, forteller Stormoen.

Slik unngår du rottebesøk

Å få rotter inn i huset vil være en stor belastning for de fleste. De kan gjemme seg i vegger og tak og det kan bli et stort problem med lukt og avføring. I tillegg kan de gjøre store materielle skader, og de kan være vanskelig å bli kvitt.

For å unngå å friste rottene unødig og holde dem ute av huset har Stormoen følgende råd:

  • La fett som ligger igjen i panner og gryter stivne. Kast det deretter i matavfallet.
  • Sørg for å ha rist på sluk og ikke kast mat eller olje i vask eller toalett.
  • Tett alle hull, sprekker og andre åpninger i boligen hvor de kan lure seg inn.
  • Hold det rent og ryddig, fjern mat- og vannkilder og tilholdssteder.
  • Kontroller loft og kjeller regelmessig da dette ofte er svake punkter i huset.

Norsk Hussopp Forsikring er det eneste forsikringsselskapet i Norge som spesialiserer seg på forsikring av råteskader og skadeinsekter.