Ingredienser
ca 8 dl kokt ris, gjerne basmati (tilsvarer ca 2,5 dl ukokt) 2 kyllingfileter (ca 200g) 1 purre 2-3 gulrøtter 1 egg 1 dl grønne erter (mais hvis ønskelig) østerssaus/fiskesaus lime chili soyasaus
Tilberedning
Bland en saus ut av østerssaus, lime, chili og soyasaus etter smak. Vi brukte ca 1 ss østerssaus, 5 ss soyasaus, saften av en halv lime og nesten en finhakket chili. Skjær kyllingfiletene i små biter. Strimle purre og gulrøtter. Varm opp olje i en stekepanne, stek kyllingen. Salte og pepre den. Legg kylling til side. Varm opp stekepannen igjen med litt olje. Fres purre. Visp egget med en gaffel i en kopp. Tilsett kokt ris, gulrøtter, kylling og egg. Rør om, og tilsett ertene. Ha enten i sausen og bland om, eller server den ved siden av retten.

Om Fried Rice

Å lage stekt ris er en kunst som verdsettes over hele verden. Det er en deilig og ernæringsrik rett som har sitt opphav fra det kinesiske kjøkkenet, men i dag er stekt ris endt opp med mange lokale varianter i forskjellige deler av verden. Risingrediensen kan variere fra tradisjonell langkornet ris til basmati eller jasmine ris. Retten kan være både vegetarisk og ikke-vegetarisk, men alltid fullpakket med smak og ernæring.

Risen som brukes til stekt ris må være kald, helst rester fra dagen før. Denne typen ris gir en bedre tekstur og hindrer riset i å bli for klissete. En annen viktig faktor er bruk av sterke varmekilder for å oppnå den ideelle balansen mellom knasende grønnsaker og perfekt stekt ris. Profesjonelle kokker bruker gjerne en wok for å tilberede stekt ris, men en dyp stekepanne vil også fungere.

En tradisjonell kinesisk stekt ris inneholder vanligvis ingredienser som erter, gulrøtter, løk, hvitløk og eggehvite for smak. Noen versjoner kan også inkludere reker, kylling eller biff. En interessant understreking er at stekt ris ofte blir brukt for å unngå matavfall i østlige kjøkken, da det lar deg bruke rester og lage noe nytt og deilig ut av det.

Soyasaus er en essensiell ingrediens i stekt ris. Den gir en rik umami smak og en mørk, tiltalende farge til retten. Noen mennesker liker å legge til litt sesamolje for en rikere smak. Det er også viktig å justere salt og pepper etter smak. Kinesisk femkrydderpulver kan også være et godt alternativ for å gi retten et autentisk preg.

Det finnes også regionale varianter av stekt ris. I Thailand er det populært med stekt ris med ananas, som serveres direkte i ananasskallet for en eksotisk presentasjon. I Japan finner vi «Chahan», en type stekt ris som ofte inkluderer grønne grønnsaker og sjømat. I Korea er «Bokkeumbap» en populær type stekt ris der kimchi er en nøkkel ingrediens.

Til tross for sin enkelhet, er stekt ris en rett rik på variasjoner, og som gir en flott mulighet for å eksperimentere og lage sin egen unike versjon. Det er også en sunn og tilfredsstillende måltid som er lett å lage, noe som gjør det til en favoritt for folk i alle aldre over hele verden.