Alle vet at det er sunt å spise frukt og grønnsaker, til den grad at det er innført anbefalinger om hvor mye man minst bør spise om dagen for å opprettholde et godt kosthold. Likevel er det ikke alle som er enige i hvor sunne de ulike fruktene og grønnsakene er, med stadige undersøkelser som motsier hverandre. Det har først til at ikke alle har et rykte på seg for å være sunne, på tross av at de faktisk er det. Her er tre av disse, samt hvorfor du faktisk bør spise dem.

Potet
Potet inkluderes forvirrende nok ikke som én av de fem fruktene og grønnsakene om dagen, noe som kan bidra til et negativt syn på grønnsaken. Etter lavkarbobølgen som skylte over Norge for noen år siden, er det mange som har sverget til å spise så lite potet som mulig. Dette er fordi den inneholder mye karbohydrater, noe som kan føre til høyre vekt. Samtidig gir også ord og uttrykk som «sofapotet» (en som sitter mye i sofaen foran tv-en) et dårlig inntrykk. Det er et ord som ikke bare inngår i den norske ordboken, men som kan bli funnet i spill som Couch Potato av Betsafe, som du kan lese mer om her https://toppcasinobonus.com/omtaler/betsafe-casino/. Slike negative assosiasjoner til poteter bidrar til å styrke skepsisen mot grønnsaken.
I motsetning til ryktene tilsier, er potet noe mange ernæringsprofessorer absolutt anbefaler oss å fortsette å spise. Ifølge ernæringsprofessor Christian Drevon ved Universitetet i Oslo har poteten mye C-vitamin, B-vitaminer og kalium. I tillegg er karbohydrater stort sett godt for oss, samt at poteter kan brukes til stort sett alt. Det bør derfor spises mer potet.
Beter
Beter dukker gjerne opp på lister både over supermat, og over ting du ikke bør spise for vektens skyld. I likhet med poteter er også betene offer for lavkarbohysteriet. I tillegg blir ikke akkurat beter omtalt som den beste grønnsaken sånn smaksmessig, og assosieres ofte med syltet mat.
Det betyr likevel ikke at man skal styre unna. Faktisk er betene blant grønnsakene som inneholder mest næring. Beter, som gjerne kommer i røde, gule eller hvite farger, er rike på kostfiber, har mye B-vitaminer, kalium, antioksidanter, C-vitaminer og mineraler. Blant annet kan antioksidanter bidra til å redusere faren for visse typer kreft, demens og hjertesykdommer, i tillegg til de kan bidra til å redusere skaden man får av ytre påvirkninger som alkohol eller røyking, noe du kan lese mer om her https://www.frukt.no/artikler/derfor-bor-du-spise-beter/. Det er altså en enorm fordel for helsen å inkludere rikelig med beter i kostholdet!

Avokado
Avokado har virkelig tatt av i Norge de siste årene, og det er mange som gleder seg til hjemmelaget guacamole til den obligatoriske fredagstacoen. Det er likevel også mange som advarer mot å spise for mye av frukten, i frykt for at den inne holder mye fett. Ifølge noen kan det høye innholdet av fett blant annet bidra til økt tretthetsfølelse. Helsefordelene fra å spise avokado er likevel ikke til å kimse av. Selv om det er sant at avokado har mye fett, er det mettet og derfor bra for deg! Det kan øke metabolismen, kontrollere blodets fettnivåer, forebygge forstoppelse, og inneholder omtrent 20 ulike viktige næringsstoffer slik som fiber, vitaminer, og kalium. I tillegg har avokadoen interessant nok også afrodisiske egenskaper, noe du kan lese mer om på https://veientilhelse.no/13-grunner-til-spise-avokado/, så bare kos deg. Bare husk å spise i moderate mengder!