Gammelsalta sei er et eksklusivt produkt som er resultat av tid-krevende og nøyaktig arbeid.

Fremgangsmåten i tillagingen er tørrsalting i tette kar. Fisken ble ikke bløgget på feltet, noe som trekkes fram som særdeles viktig.

Tollekniv var tradisjonelt eneste redskap. Etter to år i saltlake var den aller best.

Da var den «rød og sprø» og av den beste kvalitet hvis alt hadde klaffet.
Gammelsalta sei vanner du ut et døgn før du koker den på samme vis som hjellosing.  Tilbehøret er gjerne gulrotstuing og bacon.

Mer om: Gammelsalta sei

Gammelsalta sei er et tradisjonelt norsk matrett, spesielt populær i Nord-Norge. Dette mattradisjonen stammer fra tiden da mulighetene for å oppbevare mat kalles konservering, var begrensede, og folk brukte salting som en av de mest praktiske metodene.

Sei, en vanlig fisk i norske farvann, ble valgt fordi den har fast kjøtt og holder seg godt under saltbehandling. Før i tiden ble fisken saltet i et år eller mer, derav navnet «gammelsalta». I dag saltes fisken bare i noen uker eller måneder før den serveres, og er fremdeles kjent som «gammelsalta sei».

Som en del av tilberedningen, blir fisken tørket etter salting for å redusere fuktigheten og forbedre holdbarheten. Prosessen gir fisken en distinkt tekstur og smak som gjør det til en real nytelse for fiskeelskere. Gammelsalta sei serveres vanligvis med poteter og løk, men den kan også være del av en fiskesuppe eller i en gryte.

I dag, til tross for tilgjengeligheten av fersk fisk og moderne konserveringsmetoder, holder mange nordmenn fremdeles fast ved denne tradisjonelle delikatessen. De mener at behandlingsmetoden gir fisken en unik smak som ikke kan sammenlignes med noen annen form for tilberedt sei.

Gammelsalta sei er mer enn bare en kilde til mat. Det er en del av Norges rike kulinariske arv. Ved å bære denne tradisjonen videre, viser vi vår respekt for våre forfedre og deres oppfinnsomhet under utfordrende tider. Vi bidrar også til å bevare et unikt stykke norsk matkultur for fremtidige generasjoner.