Den lille mannen på talerstolen snakker meget, meget høyt innimellom. Han er en del av en sesjon på vitenskapsfestivalen ESOF, Euroscience Open Forum, science for a better life, og han har akkurat erklært at han ikke kan forstå hvorfor innbyggerne i EU ikke vil spise genetisk modifisert mat!

GMO-mat-«Amerikanerne har spist det i årevis! Vi spiser det i Kina. Det er ingen som er døde av det. Så hvorfor vil dere ikke spise GMO-ris eller hvete? Vi kan ikke forstå det», sier professor Huanming Yang fra Beijing Genomic Institute.

Yang lovpriser det nyeste innen GMO, nemlig HYBRID-risen som er resistent overfor alt, klarer tørke og som generelt gir et meget stor avling.

Han er også en stolt kineser. For i motsetning til f.eks. Europa så produserer Kina faktisk mer mat enn det de selv spiser! Det burde gi litt respekt, mener Yang. Men han snakker ikke om mulige farer ved Crispr og genmanipulering.

Yang er ikke den eneste som mener at Europa burde åpne opp for GMO så snart som mulig. De to andre talerne på den sesjonensom organisasjonen  EAGLES, European Action on Global Life Sciences, holder er helt enige.

Utgangspunktet for hele seansen er den såkalte matvarekrisen som nettopp nå betyr at det spesielt i land i den tredje verden er svært meget å kjøpe billig nok mat. I en verden hvor vi sannsynligvis skal være 9 milliarder mennesker i 2050 har vi ikke råd til å la være, lyder beskjeden. Samme verden huser for tiden 1,2 milliarder mennesker som lever for under en dollar om dagen. 40.000 dør av sult. Hele tiden. Hver dag. Kanskje løsningen er å gi dem anstendig lønn istedenfor å bruke genmanipulasjn og crispr?