Ingredienser

¼ blomkål
4 små gulrøtter
½ fennikel
2 vårløk
¼ spisskål
100 g ferske grønne erter og eller hestebønner
2 røde tomater
½ nyløk eller søtløk
2 fedd hvitløk
5 dl grønnsaksbuljong
1 dl hvitvin
½ dl extra virgin olivenolje
2 ss hakkede friske urter som f.eks. kjørvel, basilikum, persille eller estragon
salt og nykvernet sort pepper
4 skiver lyst brød
3 dl solsikkeolje
salt
½ potte basilikum
1,5 dl iskald olivenolje
1 ts sterk sennep
½ tomat uten innmat
2 ss ristede pinjekjerner
½ fedd hvitløk

Tilberedning

Alle grønnsakene renses, vaskes og deles opp i mindre biter, løk i skiver.

Ertene forvelles og halvpartene av dem kjøres i en mikser med 2 ss olivenolje til du får en ertepasta, den skal vi jevne gryta med senere.

Ha litt olivenolje i kjelen, ha i løk, hvitløk, fennikel og gulrøtter, fres dette godt før du har i hvitvin og kraft, la putre i ti minutter og tilsett resten av grønnsakene, la trekke til alt er mørt, rør inn ertepastaen, de hele ertene og resten av olivenoljen. Smak gryta til med knust havsalt og nykvernet sort pepper , dryss i de hakkede urtene.

Loffskivene brytes i små biter og friteres i oljen til de er gyldne og helt sprø, krydre med salt.

I en blender eller food processor kjør sammen basilikum, tomat, hvitløk og pinjekjerner, spe med iskald olje, smaksett med sennep, salt og pepper.

Servere den grønne gryta i dype tallerkener, med sprø brød på toppen, hell over den grønne dressingen.