Ingredienser: 1 pk (500 g) dypfryst rein- eller elgskav 1 boks sopp i skiver, 200 g 2 løk eller 1 purre 2-3 ss margarin eller smør 1 ss hvetemel 1/2 ts salt 1 krm grovmalt svart pepper 1 ts timian 2 dl soppkraft + vann 1-1 1/2 dl rømme eller cremé fraîche 1/2-1 ss soyasaus
Fremgangsmåte: La skavet tine litt og skjær det på tvers i brede strimler. La soppen renne av, ta vare på kraften. Skrell og hakk løken, eller snitt, skyll og skjær purren i skiver. Brun skavet i en del av fettet i varm stekepanne. Legg det over i en gryte. Fres løk og sopp i resten av fettet i 5-10 minutter. Strø over mel, salt, pepper og timian og rør om. Spe med soppkraft og vann, rør om og hell alt sammen i gryten. Kok retten i 5 minutter. Tilsett rømme eller cremé fraîche og soya, varm retten og smak den til.
Mer om emnet: Gryte med rein- eller elgskav
Reinskav eller elgskav er kjøtt av reinsdyr eller elg, kuttes i tynne skiver og er ganske populært i det nordiske kjøkkenet, spesielt i Norge og Nord-Sverige. De brukes ofte som basis for en rekke tradisjonelle retter blant stammebefolkningen i disse områdene.
I et moderne norsk kjøkken blir skav vanligvis brukt til å lage gryteretter som er deilige og næringsrike. I tillegg til hovedingrediensen, kjøttet, er det også vanlig å tilsette grønnsaker som løk, gulrot, poteter eller pastinakk. Krydder vil også variere, men vanligvis inkluderes allehånde, laurbærblad, timian og svart pepper for å forsterke smaken.
Tilberedelsen av en gryte med reinskav eller elgskav er enkelt og ukomplisert. Det begynner vanligvis med å brune kjøttet på pannen med litt smør eller olje. Deretter tilsettes grønnsakene, og hele blandingen blir så langsomt kokt i en gryte med litt vann i flere timer. Dette gir kjøttet tid til å bli ordentlig mørt og at de forskjellige smakene kan blande seg godt.
En gryte med reinskav eller elgskav kan også bli enda mer næringsrik ved å inkludere forskjellige typer sopp. Kantareller eller skogsopp kan gi gryta en ekstra rik og jordnær smak, og de gir også en fin tekstur i retten.
Endelig er det viktig å merke seg at reinskjøtt er anses som magert, mens elgkjøtt har i gjennomsnitt mer fett. Begge kjøttypene er høye på protein, og inneholder også mange viktige mineraler som jern og sink. Det betyr at mens de er deilige, er gryteretter med rein- eller elgskav også svært sunne og næringsrike, noe som gjør dem til et flott alternativ for enhver måltid.