Ingredienser:
1,5 kg kjøtt av hjort, elg eller rådyr 1 pose Toro Jegergryte, eller lignende 300 g bacon 1-3 stk sopp (skåret i passelige biter) 1-2 løk 1 stk rød paprika, i biter 3 stk knuste einerbær ½ – 1 dl selleri, finhakket 5 skiver brunost(Gudbrandsdalsost) 1-3 ss portvingele, ripsgele eller tyttebærsyltetøy 2 dl fløte eller rømme Salt, pepper og viltkrydder Hvetemelsjevning eller brun Maizenna Margarin til steking

Fremgangsmåte:
Skjær kjøttet i biter, stek det raskt brunt på stekepannen. Legg stykkene i en gryte etter hvert som de har fått en fin brun hinne. Kok ut stekepannen med vann og tøm dette over kjøttet i gryten. Etterfyll med mer vann til det dekker kjøttet. Kok kjøttet deretter over svak varme i ca 1 time. Dette kan gjøres dagen før gryteretten skal lages. La det stå kaldt til neste dag. Bruk kraften fra kjøttet for oppkoking av posens innhold. Ha i kjøttet. Skjær bacon og sopp i fine terninger og stek dette. Ha dette i gryten. Skjær løk og paprika i små biter og la dette surre litt på stekepannen før du har det i gryta. Ha tilslutt i einerbær og selleri. Etterfyll med vann hvis nødvendig. Smak til med brunost, gele eller syltetøy, fløte eller rømme og krydder. Jevne til passelig tykkelse med hvetemelsjevning eller maizenna sausjevning. La gryten småkoke ca 15 min. før den serveres. Server med ris eller potetmos, brød og en frisk salat.

Mer om emnet: Gryterett av vilt

Gryterett av vilt er en tradisjonell norsk rett som representerer landets kulinariske arv. Denne retten er særlig populær om høsten, når jaktseksonen begynner og fører til tilgang på flere forskjellige typer vilt. Viltkjøtt er kjent for sin rike smak og gode næringsinnhold, noe som gjør det til en utmerket ingrediens i gryteretter.

En annen spennende aspekt ved gryterett av vilt er variasjonen i ingredienser som kan brukes. For eksempel kan man bruke kjøtt fra hjort, elg, reinsdyr, rådyr eller villsvin. Dette gir muligheten til å eksperimentere med unike smaker og teksturer. I tillegg, tar retten ofte i bruk sesongens grønnsaker og aromatiske urter kurs eksempel rosmarin og timian.

Det er også verdt å merke seg at gryterett av vilt kan forberedes på forskjellige måter. Tradisjonelt blir viltkjøttet langtidskokt på lav temperatur for å bringe ut den fulle smaken. Men det kan også stekes raskt på høy varme for å beholde saftigheten.

Å lage en gryterett av vilt krever litt tålmodighet, da viltkjøttet trenger tid for å bli mørt og smakfullt. Gryteretten kan gjerne stå og putre i flere timer, noe som gir en intens og dyp smak. Ved å langtidskoke viltkjøttet, blir det utrolig mørt og smelter praktisk talt i munnen.

Til slutt, presentasjon er også en viktig del av opplevelsen med gryterett av vilt. Den serveres ofte med potetmos, rosenkål eller ovnsbakte rotgrønnsaker. For å sette en ekstra spiss på måltidet, kan man drysse over litt friske urter rett før servering. Alt dette bidrar til at gryterett av vilt ikke bare er en gastronomisk nytelse, men også en visuell glede.