Gulrøtter med vinaigrette

Ingredienser
1 bunt gulrøtter vann salt og hvit pepper en liten kule smør eller 0,5 ss olje vinaigrette: 2 blodgrapefrukter 2 ss ingefær 0,5 dl dill 0,75 dl kaldpresset rapsolje salt hvit pepper sukker garnering: rista bokvete
Tilberedning
Skyll eller skrell gulrøttene, legg dem i en gryte og dekk dem med vann. Tilsett salt og pepper, olje eller smør. Kok i 10-15 minutter, eller til de er passe møre. Vinaigrette: Skrell og filetér blodgrapefrukten, riv ingefæren og finhakk dillen og blan alt med rapsoljen. Tilsett salt, hvit pepper og litt sukker etter smak. Legg gulrøttenepå et fat og strø over den rista bokveten. Til slutt heller du over vinaigretten og serverer.

Mer om Gulrøtter med vinaigrette

Gulrøtter med vinaigrette er en deilig, næringsrik og fargerik rett som er verdsatt av mange gourmeter rundt om i verden. Gulrøtter blander en sødme med en svak bitterhet, som kommer frem særlig når de blir stekt eller ovnsbakt. Kombinasjonen med en vinaigrett gir retten en spennende smaksopplevelse, der det syrlige i dressingen treffer den lune sødmen i de bakte gulrøttene.

Denne retten er ypperlig i en buffet eller som en siderett til hovedmåltidet. Den kan også fungere som en lett lunsj i seg selv, med tillegg av litt protein, for eksempel ristede nøtter eller fetaost. Vinaigretten bør være balansert, slik at syren ikke tar overhånd, men gir et løft til gulrøttene. En klassisk vinaigrette består av olivenolje, eddik og eventuelt noe søtt som honning, samt salt og pepper. Man kan også eksperimentere med andre ingredienser som sennep, hvitløk, sitron, eller urter som timian eller persille.

Å lage gulrøtter med vinaigrette kan være en unik måte å ta i bruk ulike variasjoner av gulrøtter på. Man kan for eksempel prøve seg med fargefulle varianter som lilla, hvite og gule gulrøtter, som gir en vakker presentasjon. Har du smakfulle, friske gulrøtter i forskjellige farger, kan du nærmest servere regnbuen på fatet.

Næringsmessig er også dette en solid rett. Gulrøtter er rike på kostfiber, vitamin K og B6, samt betakaroten, som kroppen vår omdanner til vitamin A. Dette bidrar til å fremme god helse for huden, øynene og immunsystemet. Vinaigretten, som ofte inneholder olivenolje, bidrar med sunne, umettede fettsyrer, som er bra for hjerte- og karsystemet.

Til slutt er det verdt å nevne at dette er en rett som er lett å tilpasse etter sesong og tilgjengelighet. Om sommeren kan friske, nyhøstede gulrøtter brukes, mens om vinteren kan man fint bruke lagrede gulrøtter. Ved å variere typen eddik og olje i vinaigretten kan man også tilpasse retten etter hva som er tilgjengelig og etter personlig smak.

I det store og det hele er gulrøtter med vinaigrette en enkel, næringsrik og smakfull rett som både kan brukes til hverdag og fest. Det er en utmerket måte å få i seg variasjon av vitaminer og mineraler, og retten gir rom for kreativitet og variasjon.

Legg igjen en kommentar